’Gezinscoach voor ouders van zorgkind’

Saskia Knegtering
Utrecht

Ouders met een kind dat heel veel zorg nodig heeft, moeten een gezinscoach krijgen om de stress die die situatie met zich meebrengt, te verminderen. Dat is een voorstel van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) na een peiling onder zulke ouders.

In de honderd ondervraagde ’zorggezinnen’ was bij 59 procent sprake van een overwerkte ouder of een ouder met een burn-out. Driekwart van de ouders is minder gaan werken vanwege de extra ondersteuning die hun kind met bijvoorbeeld een handicap, stoornis of ziekte nodig heeft. Een deel krijgt relatieproblemen. „Een gezinscoach kan de ouders wegwijs maken in de zorg”, aldus Krista Okma, adviseur van het NJI. Hij of zij komt bij het gezin over de vloer en vraagt ook wat voor hulp de ouders zélf kunnen gebruiken.

Het NJI adviseert de overheid ook om een online portal te bouwen waarin alle relevante, maar nu vaak versnipperde, zorginformatie te vinden is. Verder kunnen gemeenten hun steentje bijdragen door te inventariseren welke ondersteuning ouders nodig hebben voor de mantelzorg van hun kind.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.