Huurhuis met drie nepbewoners

Marian van Reenen woont alleen, maar moet de woonlastennota voor een meerpersoonshuishouden betalen. Er wonen namelijk drie spookbewoners bij haar in.

De Hilversumse ontvangt een rekening van €290,52, terwijl het woonlastentarief voor eenpersoonshuishoudens €175,20 is. Haar wordt dus €115,32 te veel in rekening gebracht. Zo simpel is het echter niet om dat te corrigeren, begrijpt ze als ze navraag doet op het gemeentehuis. In de administratie staan namelijk sinds vorig jaar op haar adres nog drie mensen ingeschreven. Als het goed is, heeft zij daarover verschillende brieven van de gemeente gekregen, juist om actie te ondernemen als die inschrijvingen onjuist zijn. Maar Van Reenen weet zeker dat ze daarover nooit iets ontvangen heeft.

De gemeente start een uitgebreid onderzoek en stuurt onder meer brieven aan de drie schijnbewoners bij haar in huis. Die blijven uiteraard onbeantwoord. Uitkomst van het onderzoek, is dat de gemeente de werkelijke verblijfplaats van drie 'huisgenoten' achterhaalt en hen uitschrijft zodat mevrouw Van Reenen weer als enige bewoner te boek staat. Opgelost zou je denken. Nee. De gemeente past de woonlastennota niet aan, want de situatie op 1 januari is maatgevend en inschrijvingen mogen wettelijk niet met terugwerkende kracht worden aangepast. Waternet verlaagt de nota wel, maar Hilversum wijst haar bezwaar af.

Dan waag ik een poging, want als haar verhaal klopt, vind ik het onrechtvaardig. De afdeling belastingen duikt er nog eens in en laat me weten dat zij twijfel houdt bij het verhaal van mevrouw Van Reenen, maar haar het voordeel van die twijfel zal geven, omdat beide partijen hun gelijk moeilijk kunnen bewijzen. Die €115,32 wordt teruggeboekt "voor rekening van de gemeenschap". De gemeente is er nog niet van overtuigd dat zij daar begin dit jaar alleen woonde, maar omdat zij nu wel als eenpersoonshuishouden in de boeken staat, hoeft ze alleen voor zichzelf te betalen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.