Expendables vechten sluiting 'clubhuis' aan

Leander Mascini
Broek op Langedijk

Motorclub Expendables vecht het besluit van de gemeente Langedijk aan om ze te weren uit een pand in Broek op Langedijk. De gemeente stelt dat het gebouw wordt gebruikt als clubhuis en dat dit in strijd is met het bestemmingsplan.

Volgens advocaat Alexander Admiraal van de Expendables is er echter geen sprake van een clubhuis en daarom is een kort geding tegen de gemeente aangespannen. De behandeling is dinsdag in Alkmaar.

Expendables week in februari uit naar een doe-het-zelfgarage in Broek op Langedijk, omdat hun clubhuis in Obdam was afgebrand. Het pand op bedrijventerrein Zuiderdel wordt gehuurd door een van de leden. Hij stelde de ruimte beschikbaar aan zijn clubgenoten om daar te kunnen sleutelen aan hun motoren. Ook werd er eens per week een vergadering gehouden en op een andere avond in de week een borrel, aldus de advocaat.

De gemeente verbood de motorclub het pand als clubhuis te gebruiken en legde een dwangsom van 10.000 euro op per overtreding. Dat besluit ging in op 10 juli. Expendables heeft het pand sindsdien niet meer gebruikt voor de wekelijkse vergaderingen en borrels, om de boetes te voorkomen. Admiraal stelt echter dat het niet vaststaat dat de wekelijkse vergaderingen en borrels tegen het bestemmingsplan ingaan.

Op 30 oktober werden bij invallen in woningen in Heerhugowaard twee kopstukken van de Expendables opgepakt, op verdenking van betrokkenheid bij georganiseerde hennepteelt. De politie meldde toen dat de Expendables een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang is.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.