Fout geparkeerde fiets blijft staan

Fout geparkeerde fiets blijft staan. Archieffoto HDC Media

null226 null226
zaandam

Ondanks alle aandacht voor het fietsparkeren is het zelden mogelijk om fietsen weg te halen. Alleen als ze vreselijk in de weg staan of nadat er drie dagen tevoren een waarschuwing aan de fiets is gehangen.

De gemeente wil graag dat fietsers in het centrum niet buiten de daarvoor bedoelde voorzieningen parkeren. Maar de praktijk is weerbarstig. Daar waar de fietser niet wil staan, daarheen gaat hij niet. In de fietsklemmen in de Vinkenstraat is vaak ruimte, op de grote parkeerplaats tegenover het stadhuis is volop plaats. Maar het Rustenburg staat helemaal vol, ook ver buiten de winkeltijden, ook met kerst. De fietsen staan niet alleen in de rekken, maar ook daarnaast, tegen het raam van C&A en de bioscoop en in de winkelwagentjesstalling van Albert Heijn.

Zaanstad kan er niets aan doen. De regels staan alleen toe dat fietsen worden weggehaald als ze de weg versperren. Op het voetpad bij het station zijn om die reden wel fietsen weggehaald, toen tijdens de bouw van het stadhuis het parkeren onder het station uit de hand liep.Nu mag de gemeente volgens woordvoerder Rob van Heeswijk alleen een fiets weghalen als er drie dagen eerder een waarschuwing aan is gehangen. Of het ding moet echt vreselijk in de weg staan.

In de praktijk betekent het dat er niet valt op te treden tegen fietsers die hun vervoermiddel neerzetten waar het hen uitkomt. Beboeten mag wel, maar dan moet de foutparkeerder al op heterdaad betrapt worden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.