Alle toiletten in gemeentehuis Zaanstad neutraal

Willemien Schenkeveld
Zaandam

De gemeente Zaanstad gaat alle dames- en herentoiletten in het gemeentehuis vervangen door genderneutrale wc’s.

Steeds meer gemeenten en organisaties willen af van toiletten waarbij je per se moet kiezen voor de mannen- of vrouwenruimte. De stadhuizen van Amsterdam en Utrecht hebben daarom een aantal genderneutrale wc’s. In Enschede zijn alle wc’s in het stadskantoor voor iedereen toegankelijk.

Ook Zaanstad gaat alle toiletten aanpassen. Praktisch komt het erop neer dat de man/vrouw-symbolen op de deuren worden vervangen door een ander teken. En dat er op alle wc’s afvalemmers komen voor maandverband en dergelijke. Urinoirs zijn er niet op het gemeentehuis. Ook de bezoekerstoiletten worden genderneutraal.

De maatregel staat niet op zichzelf. Zaanstad wil er beter op letten mensen niet onnodig in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’ in te delen. Ook dit past in de landelijke trend. Bij speeches of in brieven wordt vaker niet ’dames en heren’ gehanteerd, maar bijvoorbeeld ’beste aanwezigen’ of ’geachte inwoner’.

De maatregel van de genderneutrale wc’s is genomen als onderdeel van beleid om tot een open en diverse ambtelijke organisatie te komen. Iedereen moet zich er welkom voelen en er kunnen werken, onafhankelijk van sexe, geaardheid of etnisch/culturele afkomst.

Werk aan de winkel lijkt er vooral wat betreft etnische diversiteit. Om te zien wat hieraan kan gebeuren, laat Zaanstad samen met een paar andere grote gemeenten het komend halfjaar een onderzoek uitvoeren door de Universiteit van Tilburg Wat betreft man/vrouw-verhoudingen gaat het aardig, stelt Zaanstad vast. Er zijn iets meer vrouwelijke dan mannelijke ambtenaren. Wel zijn in de hogere functies de mannen duidelijk in de meerderheid (58,8%)

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.