'Twijfels over juistheid processen-verbaal'

Leander Mascini
RIJSWIJK

Een meerderheid van de Nederlandse strafrechtadvocaten twijfelt geregeld aan de juistheid van processen-verbaal die door de politie zijn opgesteld. Dat blijkt een enquête van de website ThePostOnline, waarvan de resultaten zondag zijn gepubliceerd. Een proces-verbaal is een officieel op papier gesteld verslag van de politie.

ThePostOnline heeft voor het onderzoek circa vierhonderd advocaten benaderd die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Van hen hebben er ongeveer honderd meegewerkt aan de enquête. Driekwart van de advocaten noemt de betrouwbaarheid van processen-verbaal een groot probleem. 62 procent noemt de fouten in processen-verbaal zelfs structureel.

NVSA-voorzitter Bart Nooitgedagt laat aan ThePostOnline weten dat hij niet verbaasd is over de uitkomst van de enquête. ,,Verklaringen van getuigen en verdachten worden zelden letterlijk weergegeven. Relevante delen ontbreken of worden ingevuld door verbalisanten. Zij selecteren vaak wat zij zelf relevant vinden, waardoor soms cruciale informatie ontbreekt.” De fouten lopen uiteen van onbewuste, kleine weglatingen tot moedwillige vervalsingen, zeggen de advocaten. Als oorzaken noemen zij scoringsdrift, tijdsdruk, tunnelvisie en een minder goede taal- en schrijfvaardigheid.

De gevolgen van fouten kunnen desastreus zijn. Advocaten in de enquête wijzen erop dat een proces-verbaal voor de rechter geldt als wettig bewijs. De inhoud ervan is moeilijk te betwisten. Hoe bewijs je dat de agent geen aanleiding had om te schieten, als die agent in het proces-verbaal schrijft dat hij zich bedreigd voelde?

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.