Dps: voelen als robot of een levende dode

Matthie Bergman
Alkmaar

Dps is een zogenoemde depersonalisatie stoornis. Door gebruik van een partydrug of door een paniekaanval, veroorzaakt door die drug, raakt men ontkoppeld van zijn lichaam en zijn omgeving.

De ervaringen zijn heftig, zo leert de website www.depersonalisatie-forum.nl. Een aantal beschrijvingen van dps-patiënten: ’Je voelt je een robot, een levende dode, gevoelloos en zonder enige emotie; je geest lijkt niet verbonden met je lichaam en je leeft als een automaat, een zombie; je beleving van gevoelens, aanrakingen, geuren, kleuren en smaken is vervlakt; je voelt je niet jezelf, alsof je niet echt bent; je hebt het gevoel niet werkelijk te bestaan; niets in je omgeving lijkt nog bekend; alles lijkt verder weg dan het in werkelijkheid is.’

Alderliefste: ,,Het ziektebeeld wisselt: soms komen deze gevoelens op onder stress en anderen hebben er de hele dag last van. Het veroorzaakt ook angstgevoelens en juist daardoor steekt het ook de kop weer op. Een vicieuze cirkel dus.’’ De patiëntensite (www. depersonalisatie-forum.nl) meldt dat men er gemiddeld zestien jaar last van heeft.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.