Derde apparaat voor radiotherapie in Hoorn

Connie Vertegaal
Hoorn

Het nieuwe centrum voor radiotherapie van Esperanz en VU Medisch Centrum in Hoorn krijgt een derde apparaat waarmee patiënten worden bestraald. De eerste patiënten kunnen hier naar verwachting al vanaf december worden behandeld.

Het centrum is in 2012 gebouwd en functioneert nog maar anderhalf jaar. Omdat voor de komende jaren een sterke groei van het aantal kankerpatiënten wordt voorspeld, is bij de bouw al rekening gehouden met de komst van een derde ’versneller’, zoals de bestralingsapparaten worden genoemd. Ze staan in ruimtes met metersdikke betonnen muren die de straling voor de buitenwereld tegenhouden. In het gebouw naast het Westfriesgasthuis zijn drie van die ruimtes. Een daarvan stond tot nu toe leeg, maar wordt nu ingericht.

,,Dat gebeurt eerder dan we verwachtten bij de start van het centrum’’, zegt professor Ben Slotman van het VU Medisch Centrum. In Hoorn worden patiënten uit West-Friesland, de Zaanstreek en Waterland behandeld. Met de komst van de derde versneller kunnen er straks 90 patiënten per dag hun bestralingen krijgen. Dat is hard nodig, want de capaciteit van het centrum schiet nu al tekort. Het eerste jaar moesten al 200 patiënten doorgestuurd worden naar het VU in Amsterdam, omdat er in Hoorn op dat moment geen plek voor ze was.

De komst van het centrum in Hoorn is een grote verbetering voor kankerpatiënten uit de regio. Voor 2013 moest iedereen voor bestralingen naar Alkmaar of Amsterdam. De behandeling is dagelijks en duurt enkele weken. ,,Dat is een intensieve periode voor patiënten. Dat mensen dichter bij huis terecht kunnen betekent veel voor ze’’, zegt radiotherapeut/oncoloog Philip Meijnen. ,,Het is natuurlijk allemaal al heel ellendig, maar zo’n behandeling dichtbij huis heeft minder impact op hun dagelijks leven; ze voelen zich minder patiënt.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen