Artsen willen leefstijltips geven in Zaanse achterstandswijken

Joëlla Angenent
Zaandam

Cardioloog Shanti Ramawadhdoebe van het Zaans Medisch Centrum en Zaanse huisarts Christy Niemeijer willen achterstandswijken in de Zaanstreek in om voorlichting te geven over het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dat vertelden zij tijdens het symposium ’Zorg en de toekomst’ dat woensdagavond georganiseerd werd door de Rabobank in het gemeentehuis van Zaanstad.

,,Na psychische stoornissen zijn hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak in Nederland. Bij vrouwen is dat zelfs doodsoorzaak nummer één. Veel oorzaken van hart- en vaatziekten zijn zelf te voorkomen. Niet roken, veel bewegen en gezond eten bijvoorbeeld. Dat is lang niet bij iedereen bekend’’, aldus Niemeijer. Vooral niet bij mensen met een lagere opleiding.

,,Ik zie erg veel verschil tussen mijn praktijk in het centrum van Zaandam en bij die van een collega in de wijk Poelenburg, waar veel laagopgeleiden wonen. Daar heeft 8,3 procent van de patiënten hart- en vaatziekten en in mijn praktijk heeft 7,2 procent dat. Beide praktijken liggen een paar kilometer van elkaar en toch zijn de verschillen aanzienlijk. Daarom willen we de wijk in. Daarover willen we binnenkort met de gemeente in gesprek.’’

Matthijs van den Berg van het RIVM bevestigt het verband tussen opleidingsniveau en gezondheid tijdens het symposium ook. ,,Mensen die alleen basisonderwijs hebben genoten, sterven gemiddeld zes jaar eerder dan mensen met een universitaire opleiding. Bovendien is de tijd die zij in goede gezondheid doorbrengen zelfs twintig jaar korter dan mensen die hoger opgeleid zijn.’’

Roken

Volgens Van den Berg worden deze verschillen veroorzaakt doordat mensen met een lager opleidingsniveau vaker roken, meer drinken, ongezonder eten en minder bewegen.

,,Roken is nog steeds de grootste boosdoener. Dertien procent van de totale ziektelast komt door roken. Bovendien wordt een derde van de verschillende kankervormen veroorzaakt door roken. Gelukkig zien we de laatste tien jaar dat het aantal rokers afneemt, vooral kinderen beginnen er veel minder snel mee. Dat laatste komt onder andere doordat we sinds 2014 de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak naar achttien hebben verhoogd’’, gaat hij verder.

Gevaar

Ramawadhdoebe benadrukt ook het gevaar van roken voor het hart en de bloedvaten. ,,Het tast de slagaders aan en verhoogt de hartslag. Ook heeft roken een negatief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom adviseer ik mijn patiënten ook altijd om echt te stoppen. Na een jaar is de kans op hart- en vaatziekten namelijk al met vijftig procent afgenomen.’’

Wanneer Ramawadhdoebe en Niemeijer in de Zaanse wijken te vinden zijn is nog niet bekend. ,,We willen eerst met de gemeente overleggen of we bijvoorbeeld een lezing kunnen geven in een wijkcentrum en of het via hen mogelijk is om bewoners hierover per brief te informeren. Daarvoor hebben we de gemeente echt nodig, we kunnen moeilijk bij iedereen aan gaan bellen’’, lacht de cardioloog.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.