Raad Oostzaan nu toch voor 80 op A8

Onder andere de werkgroep A8-Coenbrug pleit voor langzamer rijden op de A8.

Dominic Schijven
Oostzaan

Oostzaan gaat het verlangen om de toegestane snelheid op snelweg A8 te verlagen naar 80 kilometer per uur tóch onder de aandacht brengen van de Metropool Regio Amsterdam (MRA), de koepelorganisatie van Amsterdam en omliggende gemeenten. In tegenstelling tot de eerste poging vier weken geleden, kon een ruime meerderheid van de gemeenteraad het vanavond wel eens worden over de snelheidsverlaging.

Initiatiefnemer Peter de Wit van de PvdA opperde vier weken eerder het voorstel als alternatief voor de plannen van Rijkswaterstaat. Die overweegt ingrijpende verkeersmaatregelen zoals het uitbreiden van snelwegen A8 en A7.

Vier weken geleden lag het voorstel ook voor, maar toen eindigde het stemmen daarover in een patstelling met zes stemmen voor en zes stemmen tegen. Het ontbrak toen aan de beslissende dertiende stem van fractievoorzitter Ria Bisseling van Gemeentebelangen.

Nu was Bisseling wel aanwezig en ze stemde voor de snelheidsverlaging. Volgens de politica is de doorstroming van het verkeer gebaat bij een lagere snelheid.

D66 was toen tegen, maar nu voor. Marco Olij van D66 twijfelt of de doorstroming beter gaat bij 80 kilometer per uur. Hij stelt wel dat er minder uitstoot van fijnstof is bij lagere snelheden.

Gisteren was alleen de VVD tegen, Fractievoorzitter Rosemarij80 Dral gaf aan wel iets te zien in de inhoud van het voorstel, maar volgens haar is de MRA niet de juiste instantie om de snelheidsverlaging aan te kaarten. ,,Die kan dit toch niet veranderen.’’

Rijkswaterstaat is de partij die naar de maatregelen kijkt. Die heeft al eerder aangegeven snelheidsverlaging op de A8 niet als een optie te zien.

Lees ook: ’Second opinion Coenbrug ’onzin”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.