Visafslag Den Oever 'flirt' met Urker visveiling

Martijn Gijsbertsen
den oever

De Oeverse visafslag staat niet onwelwillend tegenover samenwerking met de visveilingen op Urk en in Harlingen.

Dat stelt Jan van de Wiel, bestuurslid van de coöperatieve visafslag Den Oever, in reactie op een toenaderingspoging van de Urker visveiling. Ook Harlingen valt onder de paraplu van Urk.

,,Er valt altijd te praten om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen, waar we elkaar kunnen helpen en versterken’’, zegt Van de Wiel namens de Wieringer vloot (bijna vijftig kotters).

,,Het is beter met elkaar dan tegen elkaar te werken. We zijn over bepaalde ideeën al oriënterend in gesprek.’’

Bijvangst

Dat gaat onder meer over de verwerking van bijvangst, die in 2016 niet meer overboord mag worden gegooid en aan wal moet worden gebracht.

Onderwerp van gesprek is ook de eventueel optie om garnalen op één centrale locatie, dus goedkoper, te zeven.

Verder zou ook op het gebied van bijvoorbeeld financiële afhandeling van de besomming, IT-ondersteuning en fondsenwerving voor projecten meer samen kunnen worden opgetrokken.

Urker veilingdirecteur Teun Visser heeft de Oeverse coöperatie benaderd, nadat enkele leden een bezoek aan Harlingen brachten.

Verbouwd

Hij heeft de Wieringers aangeboden gebruik te maken van faciliteiten in Harlingen, wanneer in 2016 de visafslag in Den Oever wordt verbouwd.

,,Nee, de insteek is absoluut niet dat Urk onze afslag overneemt’’, benadrukt Van de Wiel.

Garnalencentrum

,,Met onze garnalenvloot en kreeftenvissers blijven we baas in eigen huis. Den Oever is hét garnalencentrum, heeft eigen faciliteiten nodig. De gemeenschap kan de havenactiviteiten niet missen, daar hangen zo’n 450 arbeidsplaatsen aan vast.’’

Visser stelt beslist niet op overname uit te zijn. ,,Den Oever heeft een mooie vloot, moet de afslag zeker in stand houden. Wel kun je kijken waar je elkaar tegemoet kunt komen om kosten te besparen. Daar vaart iedereen wel bij.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.