Therapie in speelgoedwinkel in Zaandam

Laura Dumas in haar praktijk onder de speelgoedwinkel: ,,Spelen is heel belangrijk voor de ontwikkeling.’’

Laura Dumas in haar praktijk onder de speelgoedwinkel: ,,Spelen is heel belangrijk voor de ontwikkeling.’’© dirk jongejans

Harriot Voncken
Zaandam

Dit is het jaar van de experimenten voor Laura Dumas (47). De Zaandamse therapeute en winkeleigenaresse start in september een serie workshops en trainingen voor kinderen en ouders met een zorgvraag, bijvoorbeeld in verband met autisme of pesten. Maar wel op haar eigen manier.

Samen met een kindercoach, lifecoach en beeldend therapeut heeft ze voor dit najaar een eigenzinnig programma opgesteld met onderwerpen als ‘alle baby’s huilen’, ’kunst en koken voor adolescenten’ en heuse babyconcerten.

,,Als je bij een zorginstelling terecht komt, is dat vaak een klinische omgeving. Dat is hier niet de bedoeling.’’ De ingang van de praktijk van Laura Dumas ligt dan ook in haar eigen speelgoedwinkel aan de Zuiddijk 61 in Zaandam, Prins op de Erwt.

De praktijk is allesbehalve ’klinisch’. In de hoek staat een ouderwetse bank, daarnaast een keyboard. Zachte tapijten op de vloer en vrolijk behang van wuivend riet sieren de andere hoek. Een leestafel en een speelkamertje maken het geheel compleet.

Verantwoording

Dumas richtte de praktijk in 2009 op. Ze vond het niet moeilijk om de zekerheid van een vast dienstverband op te geven. ,,In de zorg moet je voor elke minuut verantwoording afleggen. Het ging meer om de cijfers en het geld dan om de mensen. Dat wilde ik anders doen.’’

Een paar dagen in de week maken andere therapeuten ook gebruik van de praktijk. Zelf opende ze drie jaar geleden namelijk ook een speelgoedwinkel. Ze heeft haar handen vol aan haar cliënten en de winkel; Prins op de erwt is begin mei zelfs verhuisd naar een groter pand.

,,We zijn nu letterlijk laagdrempelig’’, zegt ze lachend terwijl ze naar de voordeur wijst.

Uit de hand gelopen

In een vrolijke jurk past Dumas helemaal bij het interieur van de speelgoedwinkel. Oorspronkelijk was de winkel bedoeld om speelgoed te verkopen dat specifiek geschikt was voor gediagnosticeerde kinderen. Bijvoorbeeld met autisme of ADHD. ,,Ik zocht materiaal om te gebruiken bij mijn begeleiding en dat vond ik via het internet.’’ Zo kwam ze op het idee om een eigen zaak te beginnen. ,,Een uit de hand gelopen experiment’’, aldus Dumas.

Er komen wel eens klanten met het verzoek ’Ik zoek een spelletje voor een kind met autisme’. ,,Maar er zijn geen spelletjes waarop staat ’geschikt voor autisten’. Sommige kinderen moet je gewoon anders stimuleren. Bijvoorbeeld met kauwmateriaal of friemeldingen om de frustratie kwijt te raken.’’ Ze pakt een felgekleurd plastic ’frutseldraad’. ,,Zoiets bijvoorbeeld. Ik probeer gewoon iets passends te zoeken, maatwerk te leveren.’’

’Organisch’, zo bestempelt ze de groei van haar ondernemingen. ,,De winkel komt heel logisch uit mijn praktijk voort. het is ook een leer-werkplek voor jongeren met een diagnose of leerproblemen. En in de winkel hoor ik ook veel persoonlijke verhalen. Als mensen op zoek zijn naar een cadeautje, vertellen ze vaak veel over een kind.’’

Meer weten over de geplande workshops en trainingen? Neem contact opnemen via laura@prinsopdeerwt.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.