Bo Bet springt richting Rio de Janeiro

Ruud Ramler
Zijdewind

Bo Bet gaat als verkenningspost naar Olympisch Rio. De Zijdewindse mag op 19 april, tijdens het Olympisch Test Event in de Braziliaanse metropool, proberen een Nederlands startbewijs voor de Spelen veilig te stellen. En in haar huidige vorm valt niets meer uit te sluiten bij de tweevoudige Nederlandse kampioene trampolinespringen.

Dat ze straks wordt afgevaardigd is overigens een grote verrassing. Niet in het minst voor Bet zelf. ,,Ik moest boven mezelf uitstijgen.’’ Dat gebeurde met een dik persoonlijk record van 97.040. Een tegenvaller voor Kirsten Boersma. ,,Alles ging vandaag mis’’, stelde de grote favoriete om de naam van Oranje op het Test Event uit te dragen.

Zij immers was al nagenoeg ingecheckt voor de vlucht naar Rio. Eerst stelde ze met een formidabele 96.495, gesprongen tijdens het WK van vorig jaar in Odense, de Nederlandse aanwezigheid op 19 april veilig. Om zichzelf als eerste gegadigde aan te dienen door de lat met 96.805 nóg een stukje hoger te leggen.

Bo Bet, die ook al twee keer ruimschoots de limiet voor het EK sprong en inmiddels ook daar zeker is van afvaardiging, had in het eigen Alkmaar nog een laatste mogelijkheid om Boersma op te jagen. De nummer één verspeelde haar eigen kans om de limiet aan te scherpen. Bet ging er met 97.040 onverwacht ruim over heen. ,,Ik voelde me goed en zat in een flow. Er zijn van die dagen dat er sprake is van precies de juiste spanning. Dat álles goed valt. Dit was zo’n dag.’’

Terwijl familie en bekenden ondertussen luid zingend de mijlpaal begeleidden, kreeg Bo Bet de vraag hoe ze het ticket in april ook veilig gaat stellen. ,,Geen idee. Daar heb ik nog niet aan durven denken. Ik ga eerst een tijdje heel erg blij zijn’’, sprak de tweedejaars seniore.

Na een nieuwe mijlpaal die bovendien laat zien hoe ze mentaal is gegroeid. In 2015 miste ze door een administratieve fout bij de organisatie deelname aan de European Games. Een jaar later tikt ze mondiaal alsnog aan het venster. Terwijl ze ondertussen ook nog haar bachelor hoopt binnen te halen als teken dat een studie geneeskunde net zo zeer voorspoedig gaat. Bovendien staat er volgende maand voor Bo nog een Worldcup in Baku op de agenda.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.