OS&O

Hedzer Faber

Toen Huisduinen in de wederopbouw houten huisjes kreeg toebedeeld uit het even verre als bosrijke Oostenrijk (en niet uit Finland of Zweden, zoals vaak gedacht), hadden dat net zo goed blokhutten, tipi’s of iglo’s kunnen zijn. In die tijd werd iedere vorm van huisvesting verwelkomd.

Hoe anders bleek dat toen zestig jaar later begonnen werd plannenmakerij op het OS&O-terrein. Wat partijen van buiten Den Helder bedachten kwam nooit rond en de ontwikkeling van dit voormalig militair terrein leek helemaal op de lange baan te belanden toen Synchroon enkele jaren terug aan de kant werd gezet. De speciaal voor dit project in het leven geroepen Huisduiner Ontwikkel Maatschappij (HOM) heeft het echter wel begrepen. Die bestaat uit Huisduiners die als geen ander de sentimenten van het gewezen eilandje kennen, de smaak en de doelgroep en de voorlopige successen spreken voor zich. Nu al is voor driekwart van de woningen een gegadigde en - kom daar maar eens om in deze krappe tijden - juist de duurdere woningen zijn in trek. Alles wat vrijstaand is, is al vergeven.

Natuurlijk is het afwachten of al die opties ook tot verkopen leiden, maar de eerste tekenen stemmen optimistisch. En misschien moet Den Helder hier wel deze les uit leren: ga uit van je eigen lokale kracht, kennis en gevoel.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.