De huisgemaakte en de Indische keuken
Uit de berg kookboeken die de afgelopen tijd zijn verschenen, werd vorige week tijdens het het beste boek van het jaar gekozen: 'Home Made' van Yvette van Boven. Het is een kook- en doe-het-zelfboek, waarin Van Boven ons op aanstekelijke wijze door recepten en bereidingen leidt.
De auteur groeide op in Ierland, waar haar moeder en de vrouwen in de straat hun eigen soda bread, stew en jelly maakten. Van Boven bracht lange zomervakanties door in de Provence, woont deels in Parijs en bestiert met haar neef Joris restaurant en cateringbedrijf Aan de Amstel in Amsterdam. Fotoseries in het boek tonen hoe je een barbecue kunt maken of een *ambachtelijke* terrine. Zelfs hapjes voor de hond of menusuggesties voor bij een begrafenis zijn opgenomen in het meer dan vierhonderd bladzijden dikke boek. Met grappige tekeningen, sfeervolle fotografie en humor is het een boek dat in veel keukens zou moeten staan. Van een minder uitbundige categorie is *Boekoe Kita* van Mirjam van de Rijsten haar echtgenoot, de fotograaf Harold Pereira. In dit Indonesische kookboek vertellen vijftien Indonesische families over hun wortels, hun familierecepten en -verhalen. Onder hen Keng en Joyce, de ouders van Pereira die na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwamen, en enkele beroemde namen zoals voormalig topmodel Linda Spierings en fotografe Patricia Steur. Veel van de authentieke gerechten zijn ook voor de minder ervaren kok goed te bereiden. Het boek is per ingrediënt ingedeeld: bijvoorbeeld peper (lombok), ketjap, kokos, kemirinoot, knoflook en gula djawa (Javaanse palmsuiker). Jammer is wel dat na een korte inleiding van de hoofdpersonen over de recepten zelf niet zo veel wordt verteld. Het zou leuk geweest zijn als we weten waarom voor Steur de ajam kerrie zo speciaal is. Wordt die op speciale familiedagen gegeten? En hoe is het recept van Keng en Joyce voor rookworst smoor ontstaan? En omgekeerd: als de helft van het verhaal van Robert Oey over de saté babi van zijn grootouders gaat, waarom staat dat recept níet in het boek? Gelukkig maken foto*s van de gerechten en de makers, een mooie layout en de authenticiteit van de gerechten Boekoe Kita tot een fraai kookboek. Met een mooi leeslint, met glazen rode pepertjes onderaan. Dat zal de verleiding zijn geweest voor de jury van Kookboek van het Jaar. Home Made, Yvette van Boven, Fontaine Uitgevers, Prijs: €34,95. Boekoe Kita, Mirjam van de Rijst, Uitgever Terra-Lannoo, Prijs: €34,95.