Zorgen over leegstand winkels Anna Paulowna

Leo Blankredactie@hollandmediacombinatie.nl
Anna Paulowna

Winkelcentrum Molensluis in Anna Paulowna kampt met langdurige leegstand. In enkele units valt al meer dan een jaar geen activiteit te bespeuren. Van de nieuwbouw, net drie jaar oud, is bijna de helft zelfs nog helemaal niet in gebruik geweest.

Voorzitter Loek Borst van Winkeliersvereniging Molensluis maakt zich zorgen: ,,Door de economische crisis en de sterk groeiende verkoop via internet is er weinig vraag naar winkelruimte. Het is lastig om ondernemers naar het winkelcentrum te krijgen.”

Ook een huurverlaging heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Overigens hebben de zittende ondernemers hun winkelruimten allemaal gekocht. ,,En niet één heeft zijn unit doorverkocht”, aldus Borst, die daarmee aangeeft dat bestaande winkels trouw zijn. Het koopcentrum opende in 1999 de deuren. Drie jaar geleden werd tegenover de Hema een nieuwe vleugel met achttien koopappartementen in gebruik genomen.

Hardnekkigheid

Met iets meer dan zeven procent (op 10.000 vierkante meter) valt de leegstand, vergeleken met landelijke cijfers, nog mee. Het is voor de winkeliersvereniging vooral de hardnekkigheid ervan die zorgen baart.

In het oudste gedeelte staan vijf winkels (Henk ten Hoor, Sue Ho, Mitra, ZIP en Dunselman) korte of lange tijd leeg. In de ruimte van drankenzaak Mitra opent een dezer dagen een kledingboektiek. Een klein deel van de winkel van voorheen Henk ten Hoor is ingevuld door een eetzaak. In het pand van ZIP opent binnenkort een horecazaak.

De grootste ’pijn’ zit in de nieuwbouw. Sinds de sluiting van de snoepwinkel staat vierhonderd vierkante meter (bijna de helft van de oppervlakte) leeg. Een unit van driehonderd vierkante meter is nog helemaal niet in gebruik geweest.

De winkeliersvereniging kan weinig uitrichten, aldus Borst: ,,Molensluis is van een groep ondernemers. Die kunnen de leegstand financieel blijkbaar dragen. We streven naar een evenwichtige brancheverdeling. We missen bijvoorbeeld een elektronicazaak. Maar eigenlijk kan iedere ondernemer zich hier vestigen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.