Schrappen Hoogfrequent Spoor ’een proefballonnetje’

Schrappen Hoogfrequent Spoor ’een proefballonnetje’

Verslaggeving
alkmaar

Lekken dat het NS-project ’Hoogfrequent Spoor’ wordt geschrapt, is een proefballon om te kijken hoe deze bezuiniging valt.

Dat zegt de Beverwijkse FNV Spoor-bestuurder Roel Berhuis naar aanleiding van onbevestigde berichtgeving over bezuinigingen op het spoor door het ministerie van infrastructuur.

Berghuis denkt dat het schrappen van Hoogfrequent Spoor, waarbij treinen zonder spoorboekje rijden, de NS niet zo slecht uitkomt. Het is een miljoeneninvestering vergend project. ,,Als er weinig weerstand tegen het schrappen bestaat, zal het wel wegbezuinigd worden’’, verwacht Berghuis.

Ook veel gemeenten hebben er moeite mee. Spoorwegovergangen zullen soms tot dertig minuten per uur gesloten zijn. Castricum en Heiloo hebben bijvoorbeeld al om geld gevraagd om tunnels te bouwen. Onder meer de lijn Alkmaar-Amsterdam is in beeld voor zo’n ’metroverbinding’.

Een woordvoerster van het ministerie van infrastructuur noemt de berichten over Hoogfrequent Spoor onjuist. ,,Er moet 250 miljoen bezuinigd worden. Daarbij worden alle projecten onder de loep genomen; spoorwegen, maar ook waterwegen en asfaltwegen. De minister moet nog met een voorstel komen, er zijn nog geen lijstjes.’’

Van drie projecten staat in elk geval vast dat er niet aan getornd wordt, aldus de woordvoerster. Dat zijn de A27 bij Utrecht, de Blankenburgtunnel bij Rotterdam en de Europese spoorwegbeveiliging (ERMTS).

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.