Corporaties bouwen minder woningen

© HSPublicity

Woningcorporaties besparen op hun bedrijfslasten en bouwen de komende jaren minder woningen. Dat blijkt uit het rapport Sectorbeeld van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), dat minister Donner onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

Uit de rapportage blijkt dat de geplande investeringen in vastgoed voor verhuur lager zijn dan in eerdere prognoses. In het bijzonder de voorgenomen investeringen in nieuwbouw dalen, terwijl de investeringen in woningverbetering stijgen.

Corporaties boeken daarbij voortgang met kostenbesparingen. De netto bedrijfslasten per woning lagen vorig jaar bijna 4 procent lager dan in 2009. Dit is een trendbreuk met de afgelopen jaren. De leningenportefeuille van corporaties steeg in 2010 wel en neemt volgens de prognoses de komende jaren verder toe.

Minister Donner is tevreden. Hij constateerde dat uit deze CFV-rapportage een beeld naar voren komt van een sector die op dit moment, ondanks moeilijke tijden op de woningmarkt, de investeringen in behoorlijke mate op peil weet te houden, zich daarbij meer concentreert op kerntaken en meer dan voorheen lijkt te letten op een efficiënte bedrijfsvoering.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.