Het Huis Verloren juicht vol overgave voor EK-winst [video’s]

Ontzetting bij (v.l.n.r.) Joep Roemer, Jolanda Koomen en Remko Nods na een gemiste kans.

Ontzetting bij (v.l.n.r.) Joep Roemer, Jolanda Koomen en Remko Nods na een gemiste kans.© Henk de Weerd

Saskia Soeters
Hoorn

Geen vlaggetjeslijnen of in het oranje uitgedoste fans in de Hoornse binnenstad op de dag dat het Nederlands vrouwenelftal de finale van het EK voetbal wint. Op straat wijst niets op de hoge kijkcijfers van de voorgaande wedstrijden. Maar wie eenmaal Het Huis Verloren aan de Kerkstraat binnenstapt, hoort én ziet toch al snel het enthousiasme voor het team.

Zo’n veertig mannen en - vooral - vrouwen zijn afgekomen op de live vertoning op groot scherm. De opstelling van de kijkers is al snel bepaald: dames aan de statafel middenin, de heren zittend aan de lange tafel in de hoek.

Dat de Hoornse Stephanie Buijs deel uitmaakt van de kijkers is niet vreemd te noemen. ,,Ik heb zelf elf jaar gevoetbald bij de Blokkers. Ik heb zoveel respect voor deze dames. Ze hebben vaak nog een baan hiernaast. Het is niet te vergelijken met de mannen. Ik ben dan ook ontzettend blij met zoveel aandacht voor dit toernooi.” Toch ziet ze nog wel een minpuntje: ,,Ik vind het schandalig dat de koning en koningin er niet bij zijn in het stadion. Het was heel mooi geweest als zij - zeker met hun drie dochters - bij de finale waren.”

Warm hart

Aan een gemengde tafel staat Remko Nods. Hij draagt het vrouwenvoetbal een warm hart toe. ,,Ik ben verrast dat het team zo snel vooruitgegaan is. Natuurlijk zijn er wat meer fouten dan bij de mannen, maar dit is veel interessanter. In de Champions League moet je drie kwartier wachten op een actie.”

Ook Jolanda Koomen en Joep Roemer steunen de voetbalsters. Roemer heeft voor de gelegenheid zijn oranje shirt uit het memorabele voetbaljaar 1988 aangetrokken. ,,Voor het eerst is er veel aandacht voor het damesvoetbal”, meent Jolanda. ,,En dat is ook echt verdiend als je kijkt naar het spel dat ze laten zien”, vult Joep aan.

Als een van de weinige vrouwen heeft Margo de Koning uit Hoorn haar best gedaan op een oranje outfit. Samen met vriendin Marlies Kaptijn uit Zwaag vormt ze een opvallend kijkersduo. Margo: ,,Voetbal boeit me eigenlijk helemaal niet. Ik vind het WK en EK wel leuk, maar ik kom hier vooral voor het samen kijken, het sociale aspect.”

Bloedfanatiek

Margo blijft dan ook de rust zelve tijdens de wedstrijd, terwijl ze wat kletst met de bloedfanatieke Marlies naast haar. Die veert regelmatig op uit haar stoel. ,,Kom op! Weg met die bal’’, zijn dan de geuite kreten. Een enkele bezoeker adviseert haar zelfs aan haar hart te denken.

Wat ingetogener is het gezelschap van zo’n tien mannen en welgeteld één vrouw, dat elkaar kent van de Hoornse voetbalclub Hollandia. ,,Vanmorgen heb ik m’n tasje met oranje spullen hier gebracht, maar ik durf me niet om te kleden. Ik vind het lastig om in het openbaar naar deze wedstrijd te kijken”, grapt Sjors Blaauw. Toch prijst hij de ontwikkeling en het enthousiasme van de damesformatie. En na het laatste fluitsignaal gaan ook bij Sjors de handen in de lucht en juicht hij net zo hard mee om het gewonnen toernooi.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen