Bijenvolken om kinderen blij te maken

Marijke Langenberg (geheel links) en Carla Blom (geheel rechts) van de stichting Kinderhulp Armenië op bezoek bij een familie in Armenië.

Marijke Langenberg (geheel links) en Carla Blom (geheel rechts) van de stichting Kinderhulp Armenië op bezoek bij een familie in Armenië.

Janneke van Beusekom
Alkmaar

Ze hadden wel eens wat Armeense kindertjes over de vloer gehad. Dat beviel niet erg. ,,Na twee weken was ik mijn stem al kwijt.’’ Toch hebben Marijke en Jaap Langenberg (66) hun hart verpand aan Armenië.

Daarom organiseren ze met de stichting Kinderhulp Armenië al een aantal jaar vakantiekampen in het land voor ‘de armste van de armsten’. ,,Zo bespaar je een hoop geld, maar hebben ze wel een leuke tijd.’’ Het gaat om zestig kinderen die veertien dagen even weg van thuis zijn.

De stichting heeft moeite om ieder jaar het geld bijeen te sprokkelen voor de kampen. ,,4500 euro is het maar. Maar toch steeds dat leuren bij familie, vrienden en de Rotary hebben we wel een beetje genoeg van’’, zegt Marijke. ,,Daarom kwam een van onze contactpersonen in Armenië ermee om bijenvolken aan te schaffen. Op die manier kan het kamp selfsupporting worden’’, stelt Jaap.

In totaal wil de stichting dertig bijenvolken kopen. Een volk bestaat uit 50.000 bijen. ,,De bijenkorven komen dan daar te staan en worden verzorgd door een professionele imker. De honing wordt verkocht, net als de propolis en de bijenwas waarmee we kaarsen gaan maken. Het kost eenmalig 150 euro om een bijenvolk aan te schaffen.’’

Dat daardoor een deel van haar dagbesteding vervalt, vindt Marijke niet erg. ,,Het zou toch alleen maar fijn zijn als die mensen de stichting niet meer nodig hebben! Het zou prachtig zijn om te zeggen dat we daar eens op vakantie kunnen gaan, in plaats van op werkbezoek.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.