Pettemers willen meehelpen om opvang vluchtelingen tot succes te maken

Marten Visser
Petten

Veel inwoners van Petten willen meehelpen om de opvang van vluchtelingen in hun dorp tot een succes te maken.

Dat bleek woensdagavond tijdens de inloopbijeenkomst die in het kustdorp werd gehouden.

Dorpsbewoners konden er hun vragen stellen aan medewerkers van onder meer gemeente, politie, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en mensen van het onderwijs.

Uiteraard werden er kritische kanttekeningen geplaatst bij de komst van 225 vluchtelingen naar Huis ter Duin in het kleine dorp.

Zo vragen diverse dorpsbewoners zich af of de verveling niet toe zal slaan bij de buitenlanders, omdat er in Petten nu eenmaal niet zoveel te doen is. Veel mensen besloten juist daarom zich als vrijwilliger aan te melden bij het COA of bij andere instanties.

Ze willen graag meehelpen bij het organiseren van activiteiten voor de tijdelijke bewoners van hun dorp. „We hopen dat mensen zich vooral in willen zetten voor activiteiten buiten de opvang”, zegt Gerrie van den Berg van het COA.

Mensen willen graag duidelijkheid, merkte ze. „We krijgen veel vragen over praktische zaken. Of al die 225 mensen in één keer aankomen, bij voorbeeld.” Dat zal niet zo zijn, weet Van den Berg: de instroom gaat gefaseerd.

Dorpsbewoonster Anneke Heijnen hoopt dat het allemaal goed geregeld is straks. „Ik vind wel dat er een beetje laat over allerlei dingen wordt nagedacht, dat heeft de landelijke overheid niet goed geregeld.”

Het zal wel goed komen, denkt haar man Henk. „We hebben hier ruimte zat. Ik hoop vooral dat het zo geregeld wordt dat ze hier ook nog een beetje gelukkig kunnen zijn. En dat er voor die mensen ook nog wat werk is. Dat zou fijn zijn voor ze.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.