Avondkaasmarkt Edam sprookjesachtig

In polonaise onder de lichtjes op de avondkaasmarkt.

In polonaise onder de lichtjes op de avondkaasmarkt.© Foto Studio Beemster/Wim Egas

Jannelies Blommaert
Edam

Met een luide klingel van de bel opent eregast van vanavond en zanger van het Nederlandse lied Dirk Meeldijk de Edammer Kaasmarkt, zaterdag. Het is een sprookjesachtig verlichte editie met bovendien een gewone markt door de hele stad heen.

Over de verlichte grachten komen platte schuiten met échte Edammer kazen aangevaren. De schippers zijn gekleed in speciaal tenue, evenals de kaasdragers, die hun waar met een speciale kaasplanken vervoeren naar het plein waar de rest van het spektakel plaatsvindt.

De dragers hebben een authentiek wit kostuum aan en een strooien hoed, exact zoals dit standaard op de kaasmarkt tot 1922 gebeurde.

Nu is de Kaasmarkt al zo’n dertig jaar toeristisch vermaak, dat veel publiek trekt, ook uit het buitenland. Peggy Andries, trouwambtenaar van de gemeente, geeft in maar liefst vijf talen, van Nederlands tot Italiaans, uitleg over wat er zoal plaatsvindt op de markt.

Een groepje Franse jongeren houdt het wat sneller voor gezien, maar de Duitse toeristen uit Hamburg vinden het prachtig: „Zoiets kennen wij niet. Natuurlijk is het toeristisch opgezet, maar wij vinden het echt leuk om te zien.” Ze schieten volop foto’s van de heen en weer rennende kaasdragers met hun kazen.

Nieuwsbrenger

Ook van dichter bij huis zijn er fans. „We komen hier al heel wat jaren”, aldus Kees en Gé Koster uit Oosthuizen. „We vinden het geweldig dat de stichting dit met zoveel vrijwilligers altijd weer voor elkaar krijgt. We gaan altijd met een groep mensen op vakantie en nemen standaard folders mee. Elk jaar zeggen er wel een paar: ’We zijn er geweest, hoor!’ En onze vriendin Ineke Kastelein doet ook mee. Zij maakt haar West-Friese kostuum zelf.” Ondertussen brengt nieuwsbrenger Cor Hooiberg op droge wijze de nieuwtjes: ’Er is geen nieuws. U kunt straks zelf rondvaren. En de noten- en de visboer zijn er niet.’ De lachers zijn op zijn hand.

Handjeklap, muziek van de Edammer Kaas Kapel, een wedstrijd om het gewicht van kazen te raden, kaasgooien: de toeristen vermaken zich prima op deze mooie zomeravond. En voor inwoners van Edam is het ook een reden om de straat op te gaan: „Mijn vader en ooms doen mee. Ik kom altijd even kijken”, vertelt Saskia, samen met haar man Stefan en hun kinderen op de markt, „We gaan vaker in het jaar. Het is altijd gezellig”, vult Stefan aan. „Mooi met een biertje erbij.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.