Spek, soepkip en drukpan gaan het maken

Spek uit Balkbrug heeft in Italië een prijs gewonnen. Als onderdeel van erwtensoep. Het soepje, van de knapste kok van Zwolle, Jonnie Boer, won de prijs voor het lekkerste gerecht ter wereld. Niet puur de erwtensoep deed het hem, er was truffel in verwerkt. Dat moest om voor de prijs in aanmerking te komen. Maar er zat ook flinterdun gesneden gerookt spek in, van slager John van Broekhuizen, de knapste worstmaker en spekroker van Balkbrug. Topspek met gouden toekomst.

Aan het begin van elk jaar wordt trendwatchers gevraagd wat het jaar zal brengen. Ze zitten er altijd naast, maar blijven hardnekkig de toekomst voorspellen. Vijf jaar geleden voorspelde een culinaire waarzegster dat spek de nieuwe trend zou worden. Het kwam er niet van. Maar let op mijn woorden, in 2010 breekt spek door. En de soepkip komt er aan. Daar zat ik zelf fout. Ik voorspelde een jaar geleden al dat de soepkip terug zou keren in de Nederlandse keuken. Dat was te vroeg. Pas na 13 januari. Slagers en poeliers zullen snel uitverkocht zijn en supermarktchefs zullen vertwijfeld naar de hoofdkantoren bellen. Waarom hebben we geen soepkippen en verkopen we alleen plofkippen? Omdat, zeggen de hoofdkantoren, wij het verschil niet meer weten tussen plof en soep. Die kennis ging ergens tussen onze generatie en het bejaardenhuis verloren. Dat is voorkennis. Er komt een spannende tv-uitzending over de soepkip, ik weet er het fijne van en kan het dus alvast doorgeven. Er is een goede reden voor doorgaans slecht geïnformeerde diervrienden in de politiek en van de aktie, om het eten van soepkip warm aan te bevelen en er zelf ook wat van te nemen. Een soepkip was bij leven een legkip en dat leven heeft bijna anderhalf jaar geduurd. Uitgelegde legkippen worden geslacht. Maar lang niet allemaal dicht bij huis. Er gaan veel kippen levend op transport naar slachthuizen in verre buitenlanden. Het is geen pretje, zo’n lange reis naar bijvoorbeeld het ijskoude Polen. Ze zijn beter af als ze in Nederland worden geslacht. Nog een voorspellinkje? Het heeft wat met de soepkip van doen. De snelkookpan komt glorieus terug. Soepkip en drukpan zijn met elkaar getrouwd. In een uur trekt men in zo’n pan de best denkbare kippenbouillon. Truffeltje er bij en je wint er een prijs mee. De kip zelf valt na de kook van de botjes en smaakt tien keer beter dan een ploffer die maar zes weken heeft geleefd. Jaren geleden was in Nederland een snelkookpan uit India te koop, van de pannenfabriek Hawkins. De pan heette Futura. Een bijzonder ontwerp. Het ovalen deksel gaat niet op de pan maar er in en sluit af tegen de bovenbinnenrand van de pan. De pan raakte in de vergetelheid. Twee winkeliers, die ook postorderen, gingen op zoek naar de fabrikant in India en vonden hem. Een buitenkansje: www.pannen.nl  en www.kookpunt.nl . Voor zestig euro heb je al de kleinste maat (2 liter) Futura in huis. Wouter Klootwijk

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.