Sportschool twee minuten stil, vergeten genocide in Hippolytuskerk

Terwijl op tv The Last Post wordt gespeeld, houden sporters in Hippogym zich even stil.

Terwijl op tv The Last Post wordt gespeeld, houden sporters in Hippogym zich even stil.© HollandMediaCombinatie

Michiel Snik
Hippolytushoef

De muziek ging uit. Loopbanden stonden stil. Halters en gewichten werden opzij gelegd.

Net als op vele andere plekken in de regio heerste woensdagavond even voor achten ook in sportschool Hippogym in Hippolytushoef twee minuten lang een serene stilte tijdens dodenherdenking.,,Dit is het minste wat wij uit respect en fatsoen konden doen'', aldus eigenaar Stephan Taal (48) uit Westerland.

,,Vooraf heb ik mijn personeel geinstrueerd. Ook de groepslessen zijn stilgelegd. Bij binnenkomst is het de meeste leden medegedeeld.''

Terwijl de televisies in de sportschool waren afgestemd op NPO 1, werd er even niet bewogen en gezweet bij Hippogym.

Pas toen het Wilhelmus klonk, gingen de muziek en loopband weer aan. Werden de halters en gewichten weer opgepakt. En werd de serene stilte doorbroken door stemmen en vertrouwde sportschoolgeluiden.

Elders in Hippolytushoef werd de Dodenherdenking zoals gewoonlijk voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de Hippolytuskerk. De vergeten genocide van de Roma en de Sinti was daar het onderliggende thema. Het Museumkoor en de Kindercantorij verleenden muzikale medewerking en wethouder Theo Groot sprak namens de gemeente Hollands Kroon. Na de dienst volgde een stille tocht naar de begraafplaats op Zandburen, waar verzetsstrijder Marten Snoodijk en een aantal geallieerde vliegers begraven liggen. Daar werden kransen en bloemen gelegd, ook door twee uit Canada overgekomen nabestaanden van Jim Craigie, die boven Wieringen met zijn vliegtuig werd neergeschoten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.