Bedrijven op Zevenhuis mogen van college Hoorn hoger

Cees Beemster
Hoorn

Bedrijfspanden in een groot deel van het nieuwe bedrijventerrein Zevenhuis langs de Westfrisiaweg in Zwaag, mogen van het college van Hoorn twintig meter hoog worden. Dat is hoger dan de bedoeling was.

De hogere bouwhoogte is onderdeel van de herziening van het bestemmingsplan. B en W willen twintig meter hoog toestaan in het middengebied van Zevenhuis. „Langs de rand met Zwaagdijk geldt tien meter als bouwhoogte. Op de kopkant van het gebied, te zien vanuit de richting Enkhuizen, mag hoger gebouwd worden”, vertelt Marieke van Leeuwen van de gemeente.

De Exploitatiemaatschappij Zevenhuis verzocht de gemeente om de bouwhoogte te verhogen omdat bedrijven daar behoefte aan hebben. Vooral logistieke bedrijven zouden belangstelling voor Zevenhuis hebben als de bouwhoogte wordt verdubbeld. Zeker nu het bedrijventerrein Distriport achter Berkhout voorlopig van de baan is. Van Leeuwen: „Logistieke bedrijven die ook voorraden opslaan hebben hogere gebouwen nodig. Het is van belang dat we deze bedrijven in onze regio houden en hierheen halen.”

Direct aanwonenden zijn niet blij met de meters hogere gebouwen, bleek al op een informatieavond van de gemeente op 21 april. Ook de politieke partij Progressief West-Friesland, de lokale afdeling van Milieudefensie en de dorpsraad Zwaagdijk zijn tegen. De gemeente Medemblik heeft bovendien op 13 mei een dringend beroep op het college van Hoorn gedaan om niet akkoord te gaan met de hogere bouwhoogte.

Het college van Hoorn ziet geen aanleiding om haar standpunt te veranderen. „Het is nog niet zo ver”, zegt de Medemblikse wethouder Harry Nederpelt over de herziening van het bestemmingsplan. „Als dit zo ter inzage komt te liggen, zullen wij bezwaar maken. We hechten aan bedrijvigheid, maar ook aan de leefbaarheid van Zwaagdijk. Ik kan mij niet voorstellen dat dit doorgaat. De provincie moet ook nog beslissen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen