Raad wil eind aan muiterij schoolbesturen

Redacteur Alkmaar
alkmaar

Ultimatum: een maand de tijd om samen te werken bij het huisvesten van elkaars leerlingen. Anders neemt de politieke het stuur over en staan de schoolbesturen buitenspel.

De boodschap van de Alkmaarse gemeenteraad naar de schoolbesturen van het openbaar onderwijs (’Ronduit’) en de Stichting Alkmaarse Katholiek Scholen (Saks) was donderdagavond duidelijk: jullie weigeren al vijf jaar samen te werken en lesruimtes aan elkaar beschikbaar te stellen en dat kost de gemeenschap geld. Er staat al 14.000 vierkante meter klaslokaal leeg door jullie koude oorlog. Dat kost Alkmaar jaarlijks twee ton.

En dat is de reden dat het plan voor een grote opknapbeurt van schoolgebouwen in Alkmaar een maand in de ijskast blijft liggen. Vier wethouders hebben de afgelopen vijf jaar tevergeefs geprobeerd om de schoolbesturen tot een betere samenwerking te bewegen.

Dat moet onder meer leiden tot het delen van schoolgebouwen, waardoor oude gebouwen kunnen worden gesloopt. De gemeente kan daarna het resterende gebouwenbestand gaan opknappen. En dat is hoog nodig want van de 41 schoollocaties in de gemeente scoort een kwart onder de maat. Daar moet binnen vijf jaar bouwkundig worden ingegrepen. Bij nog eens een kwart van de scholen zijn verbeteringen binnen tien jaar noodzakelijk.

Het besluit om het ultimatum te stellen werd unaniem genomen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.