’Dure punten’ voor Zeemacht bij Texel’94

Frans Hopman
Texel

De zaalvoetbalderby tussen Texel ’94 en Zeemacht eindigde vrijdagavond in een Helderse overwinning. Na de pauze sloeg het gewiekste Zeemacht een gat, dat ondanks verwoede pogingen door de Texelaars niet meer te overbruggen bleek: 3-4.

Het duel in de Texelse sporthal Ons Genoegen tussen de nummer drie (Zeemacht) en nummer zes (Texel’94) van de eerste divisie A kwam maar moeizaam op gang. Beide ploegen speelden hetzelfde spelletje en tastten elkaar behoedzaam af. In de Texelse gelederen bevond zich weer Ruben Duinker, teruggekeerd van een heupoperatie. Pas na zo’n elf minuten – lang voor zaalvoetbalbegrippen - viel de eerste treffer. Het iets geraffineerder voetballende Zeemacht brak de ban via Jeffrey Egberts: 0-1. Kort daarna bracht de snelle David Albert de score op 0-2, op aangeven van Ingmar Waard. Nog in dezelfde minuut bracht Texel ’94-speler Jesper Arkenbout de spanning terug, door uit de draai 1-2 binnen te schieten. Zeemacht-doelman Sander Rietveld zorgde nog voor een spectaculair moment, door van grote afstand bijna zijn Texelse collega Dennis Schouwstra te verrassen.

Verschil

Na de wissel van speelhelft liep Zeemacht plotsklaps uit naar drie goals verschil. Eerst mocht aanvoerder Melvin Damsma vrij doorlopen en onhoudbaar raakschieten (1-3). Vervolgens strafte Albert een verdedigingsfout af, nadat hij kort daarvoor de bal al op de lat had gestift (1-4).

Zeemacht zat in een zetel en kon rustig loeren op de counter, terwijl Texel ’94 moest aanvallen. Nadat Arkenbout met zijn tweede treffer 2-4 op het scorebord bracht, stroopte de thuisploeg de mouwen nogmaals op. Aangemoedigd door speaker Edgar Klippel, die spelers en publiek extra opzweepte, kwamen de Texelaars nog dichtbij een doelpunt. Pas een kleine twee minuten voor tijd was het zover. Spits Pieter-Jan Eelman schoot via de binnenkant van de paal hard raak: 3-4. Zeemacht werd nog even flink onder druk gezet, maar gescoord werd er in het vervolg niet meer.

Duur

,,Een heel nuttige overwinning”, stelde Zeemacht-coach Arjan de Klerk tevreden vast. ,,Er zijn niet veel ploegen die winnen op Texel. Ik vond ons voetballend beter. We hebben kansen gehad, maar op het laatst was de pijp leeg en kwam Texel nog gevaarlijk opzetten. Dit zijn dure punten.”

De Klerk keek daarbij naar de stand op de ranglijst. Zeemacht versterkte de derde plaats, die straks mogelijk recht geeft op de nacompetitie. Bovendien zag het koploper Veerhuys onverwacht struikelen over FC Marléne 2, waardoor de spanning bovenin vrijdagavond weer volledig terugkeerde.

Zijn Texelse collega Martijn de Veij vond dat zijn ploeg de twee tegengoals na rust te gemakkelijk had weggegeven. ,,Bij rust was er nog niks aan de hand, maar daarna hielpen we Zeemacht in het zadel. Je moet dan zelf het geluk hebben dat de bal erin gaat, maar dat lukte steeds net niet.” Wellicht komt er een herkansing in de nacompetitie om promotie, waarvoor Texel ’94 zich al heeft geplaatst.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.