Opnieuw winnend IVV is nog niet in veilige haven

IVV’er Wesley Grit scoort uit de rebound van een vrije trap van Michel Lion de openingstreffer.
© Foto Fotostudio Beemster/Wim Egas
Landsmeer

IVV won zondag met 3-2 van hekkensluiter Zwanenburg, dat daardoor degradeerde. Maar de Landsmeerders zagen ook alle andere concurrenten in de strijd tegen degradatie punten verspelen.

Buiksloot, De Meteoor en Hercules Zaandam verloren en Ouderkerk speelde gelijk. Door die resultaten staan de Landsmeerders nu vijfde van onderen, een plek die aan het einde van het seizoen goed is voor directe handhaving. De beslissing valt echter pas volgende week maandag in de laatste competitieronde, als IVV op bezoek gaat bij koploper AGB. Hercules, dat evenveel punten heeft als IVV, ontvangt dan De Meteoor, dat twee punten achterstand heeft.

Zowel IVV-trainer Charles Loots als zijn collega Mehmet Simsek van Zwanenburg had vooraf maar één optie: niet naar anderen kijken, maar zelf winnen. Dat lukte Loots’ formatie uiteindelijk, maar de beslissing viel pas in de slotfase, terwijl dat eigenlijk veel eerder had moeten gebeuren. IVV kwam met 2-0 en 3-1 voor, maar liet de opponent beide keren de aansluitingstreffer maken in plaats van zelf uit te lopen. ,,Dat hadden we beter moeten uitspelen”, analyseerde Loots na afloop.

Na ruim een kwartier kwamen de gastheren (zonder Rick Kreft) op voorsprong. Na een overtreding van Muhammed Kat op Dean Huisman schoot Michel Lion de vrije trap door de muur. Doelman René Jonker had daar kennelijk niet op gerekend en liet de bal los. Wesley Grit was attent doorgelopen en tikte de 1-0 binnen.

Mooie actie

Een hoge vrije trap van Youri Brinkman leidde de 2-0 in. Huisman wilde inkoppen, maar werd door Kat omlaag getrokken, en dat had scheidsrechter Bos in de gaten. Strafschop dus, en Brinkman benutte die. Omdat Huisman na een mooie actie de vuisten van Jonker trof en de doelman schoten van Lion en Bryan Molenaar naast zijn doel sloeg, werd de marge in de eerste helft niet ruimer.

Zwanenburg was in die fase duidelijk de mindere. Alleen spits Ruben Karelse was soms dreigend, maar toen hij een tegengoal dacht te produceren, redde IVV-keeper Guus Zuidema (die de voorkeur had gekregen boven de nu boze Michael Bok) met de voet.

De bezoekers moesten na de rust meer de aanval zoeken, waarbij IVV verzuimde doeltreffend te profiteren van de ruimte die hun defensie weggaf. Een kwartier voor het einde werd het zelfs nog spannend, toen Simsek zijn ploeg na het inbrengen van een extra aanvaller tegen zag scoren. Karelse kopte na een hoge voorzet eerst tegen de paal, maar in de rebound schoot hij raak: 2-1.

Loots bracht routinier Jeroen Rademaker in; deze keer niet als stormram in een poging een achterstand weg te werken, maar als extra slot op de deur. Een minuut na Loots’ ingreep werd het 3-1. Grit soleerde door de defensie en passeerde via een verdedigende voet Jonker. Karelse scoorde in de slotfase met een verdekt schot nogmaals tegen, maar IVV trok de 3-2 voorsprong over de streep.

Tot opluchting van Loots, die zich optimistisch toonde over de beslissende laatste ronde. ,,We hebben vier van de laatste vijf wedstrijden gewonnen, dus waarom zouden we volgende week bij AGB ook niet kunnen winnen?”

Simsek baalde van de degradatie. ,,We hebben te veel punten laten liggen tegen de onderste ploegen”, verklaarde hij.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen