Den Helder en Rob Scholte zijn uitgepraat, de rechter mag het nu zeggen [video]

Den Helder

Twee dagen na de uitspraak geeft de gemeente Den Helder aan kunstenaar Rob Scholte om zijn complete museum te ontruimen. Elke dag overschrijding kost Scholte duizend euro dwangsom, oplopend tot een maximum van een miljoen euro.

Dat is althans de eis van Den Helder. Maandagmiddag stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank in Alkmaar. Waar de voorzienigenrechter moet besluiten of de gemeente met die eis in haar recht staat.

Scholte en Den Helder zijn al jaren verwikkeld in een steeds hoger oplopend conflict waarbij beide partijen elkaar verwijten dat met de ander niet te praten valt. De gemeente is eigenaar van het voormalige postkantoor in de stad waar het Rob Scholtemuseum gevestigd is, maar wil van het gebouw af. Zijn ’gebruikersovereenkomsten’ zijn om die reden beëindigd per 1 juli, maar hij weigerde te vertrekken. Met het kort geding wil de gemeente zijn vertrek nu afdwingen.

Naast het museum (’6.000 bezoekers per jaar’) heeft Scholte er ook zijn atelier en woont hij er met zijn vrouw Lijsje Snijder en twee kinderen. ,,Den Helder zegt steeds dat met Rob Scholte niet te praten valt, dat hij onaardig is’’, sprak Scholtes advocaat Benno Friedberg. ,,En dat is hij ook, kan ik u vertellen. Maar ook onaardige mensen hebben rechten.’’

Tegenprestatie

Het werd juridische haarkloverij maandag met als cruciaal onderdeel dat Scholtes advocaten vinden dat de gebruikersovereenkomsten - de gelauwerde kunstenaar mocht het pand gratis gebruiken, tegen een vergoeding voor gas, water en licht - in feite huurovereenkomsten zijn. En dan gelden er andere rechten.

Er is sprake van huur als er een tegenprestatie wordt geboden. Dat in de overeenkomst van de gebruiker staat dat hij minimaal vier keer per jaar langdurige exposities moet houden, was echter ’symbolisch’, vinden de advocaten van Den Helder. Bovendien valt de gebruiker van alles te verwijten, bijvoorbeeld dat hij al vier jaar niet meer betaalt voor de nutsvoorzieningen. De achterstand is opgelopen tot een kleine 20.000 euro.

Asbestsanering

De gemeente wil hem er nu uit hebben om te kunnen beginnen met asbestsanering en zo sneller te kunnen verkopen. Scholte herhaalde dat hij nog steeds bereid is om het gebouw te kopen. Hij biedt 245.000 euro en wil dan de noodzakelijke asbestsanering zelf bekostigen. Volgens Scholte is dat bod al geaccepteerd door de gemeente, maar daarna alsnog afgewezen. Op de vraag van de rechter of Den Helder nog kans ziet om er met Scholte uit te komen, was advocaat David van Ee helder: nee. Dus doet de rechter uitspraak, over twee weken.

Na de zitting was Rob Scholte zelf als eerste buiten, voor een sigaret. ,,Nu is het in handen van de rechter’’, zei hij en hoopt er maar het beste van. En als de rechter meegaat met de eis van Den Helder? ,,Dan zullen we overwegen in beroep te gaan. Ik ben nog niet klaar om te vertrekken.’’

Lees hier over het verloop van de rechtszaak:

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons