300 euro

Durk Geertsma

U heeft vorig jaar 300 euro niet uit hoeven geven. Met dank aan de ACM. Zegt de ACM.

We mopperen wel eens over al die keuzes die we als consument steeds weer opnieuw moeten maken. Moet ik overstappen van energieleverancier, zit ik nog wel goed met mijn telefoonprovider, kunnen de verzekeringen niet goedkoper, zou er voordeel te halen zijn met een nieuwe hypotheek. Allemaal vragen, waar veel mensen moe van worden. ,,Ik heb er geen zin in om me er in te verdiepen’’ is een veelgehoord excuus. Of: ,,Ik zit nu goed.’’

Maar toch: de ACM, de autoriteit Consument en Markt, want daar hebben we het over, heeft voor het jaarverslag berekend dat door ingrijpen van deze grote toezichthouder een bedrag van 1,85 miljard euro door bedrijven en instellingen niet in rekening is gebracht bij consumenten. Dat is omgerekend 300 euro per huishouden. Gemiddeld dan.

Het is voor de ACM natuurlijk jezelf een schouderklopje geven. Desondanks mag het gezegd: de tarieven voor de netbeheerders voor het transport van elektriciteit gingen omlaag: leverde 780 miljoen op. De markt voor vaste telefonie en internet werd opengesteld: 360 miljoen euro voordeel.

Grote bedragen waarop je als consument geen invloed uit kunt oefenen, anders dan bij klachten een melding doen bij Consuwijzer, het consumentenloket van de overheid. Zodat er actie ondernomen kan worden. Veel Nederlanders wisten dat loket te vinden. 72000 klachten kwamen er vorig jaar binnen. Meestal met klachten over telecom, energie of elektronica.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.