Vrijstaande huizen raken weer in trek in de IJmond

Sander van Lubeck
Beverwijk

De alleenstaande huizen komen langzaamaan in zwang. Uit de kwartaalcijfers van Brantjes Makelaars blijkt dat ook deze dure en moeilijk verkoopbare categorie als laatste uit het dal kruipt.

Het herstel in de verkoop van vrijstaande woningen wordt geïllustreerd door het aanbod afgezet tegen de daadwerkelijke transacties. In het tweede kwartaal van 2015 was bij 122 alleenstaande huizen in Midden-Kennemerland het te koopbordje te zien. Dit leidde tot 25 transacties, waarvan 8 in Heemskerk en 12 in Beverwijk.

Een jaar geleden ging het nog om in totaal 15 transacties bij een aanbod van 106. Directeur Frits Perton van Brantjes Makelaars houdt nog een slag om de arm: ,,Het gaat om kleine getallen, dus we moeten niet te veel afgaan op deze statistiek. Maar er is wel een stijgende lijn te zien.’’

Dat vertaalt zich ook in een gemiddelde huizenprijs in Midden-Kennemerland (Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Wijk aan Zee en Velsen-Noord) die steegs hoger wordt. In de portefeuille van Brantjes, dat afgelopen kwartaal in deze regio 129 woningen verkocht, bijna 10 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar.

Kettingreactie

De stijgende lijn is te danken aan het vlottrekken van de onderkant van de huizenmarkt. ,,Huizen van rond de 4 ton worden nauwelijks door starters gekocht.

Ze worden gekocht door mensen die een huis van 2,5 à 3 ton achterlaten. En die worden weer verkocht aan mensen die in een woning van 1,5 à 2 ton zitten. Dus als het in dat segment goed gaat lopen zoals de laatste jaren, ontstaat een kettingreactie.’’

'Krapte is goed'

Vast staat wel dat de maatregelen vanuit de overheid, zoals het terugschroeven van de Nationale Hypotheek Garantie en het te lenen bedrag, de huizenmarkt niet afremmen. ,,De krapte is goed voor de markt’’,constateert Perton.

,,En vooral de lagere rente. Zolang die op dit niveau blijft, zitten we goed. Want de hypotheeknormen zijn per 1 juli opnieuw aangescherpt, maar onze verkoopcijfers ogen deze maand misschien wel nog beter.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.