Koning Winter

Rob Bakker

Was me dat schrikken afgelopen weekend. Het eerste winteralarm!

Dachten we lekker tot april door te blijven sudderen met een graadje of tien boven nul, wat regen en wat storm; gaat het tegen alle verwachtingen in eind december nog winter worden ook.

Enfin, alle winterweeralarmbellen gingen af, de NS hield direct de helft van haar treinenbestand veilig binnen en in Alkmaar en omgeving haastte een ieder zich naar zijn of haar woonstee om daar de aanval van Koning Winter af te wachten. Natuurlijk niet nadat er eerst fikse voorraden bruine bonen, toiletpapier, koffie en strooizout waren gehamsterd.

Ouderen haalden herinneringen op aan barre winters van weleer. Die van ’63 vooral.

,,We reden met auto’s over het IJsselmeer. Ja, inderdaad auto’s met houten banden. Ach ja, je moest wel. Je wist niet beter…’’

Direct na de eerste code-roodwaarschuwingen rukten de Alkmaarse gladheidbestrijders met zwaailichten uit. Het sneeuwde nog altijd niet maar het onheil had Beverwijk al bereikt. De spanning steeg. Met verrekijkers voor de ogen keken we vanuit het zolderraam of we het eerste vlokje konden zien vallen.

Het kwam er niet van. De volgende morgen herinnerde een bij elkaar geveegd hoopje strooizout nog aan de eerste veelbewogen dag van de legendarische winter 2014-2015.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.