Oud-pastoor Heerhugowaard ontvoerd in Nigeria

Maurizio Pallù

Maurizio Pallù

Gert van der Maten
Heerhugowaard

Oud-pastoor van de Dionysiusparochie in Heerhugowaard Maurizio Pallù (63) blijkt vorige week te zijn ontvoerd in Nigeria. Zijn kidnappers eisen 500.000 euro losgeld. Paus Franciscus heeft opgeroepen tot gebed voor een goede afloop.

De ontvoering vond vorige week donderdag plaats. Pallù en vier anderen waren onderweg naar huis toen ze overvallen werden door gewapende mannen. Alleen de pastoor werd meegenomen. Volgens het bisdom heeft hij een paar keer kunnen bellen om te zeggen dat hij het op zich goed maakt.

Maurizio Pallù was van september 1999 tot mei 2008 pastoor in Heerhugowaard.

Volgens het bisdom Haarlem-Amsterdam was het een lang gekoesterde wens van Pallù om als missionaris te gaan werken. Die wens ging zo’n drie jaar geleden in vervulling in Benin City in Nigeria. Dat is een stad van anderhalf miljoen inwoners in het zuiden van het land te midden van de rubber en olie-industrie in de deelstaat Edo.

Pallù stond in Heerhugowaard bekend als orthodox. In zijn jaren ontstond er een splitsing omdat een groep parochianen zijn koers te behoudend vond.

De aartsbisschop van Benin City heeft gezegd dat hij goede hoop heeft dat Pallù wordt vrijgelaten. Maar volgens de katholiek georiënteerde Italiaanse krant La Nuova Bussola Quotidiana uit Monza (afgekort tot BQ) zijn er grote zorgen over zijn lot. Pallù komt oorspronkelijk uit Florence. Zijn ontvoering trekt dan ook aandacht in Italië.

Geen losgeld

Volgens de krant heeft de bisschop van Auchi, in dezelfde deelstaat als Benin City, gezegd dat de kerk geen losgeld betaalt. Een andere geestelijke, vader Onunkwo, werd eind september ontvoerd en vermoord. Zijn lichaam werd de dag na de ontvoering gevonden.

Volgens het bisdom lijken de ontvoerders geen religieuze motieven te hebben, want ook politici zijn het slachtoffer van geworden. Woordvoerder Eric Fennis zegt dat het gaat om een criminele bende die in de afgelopen maanden al vijf keer christelijke religieuzen heeft beroofd en ontvoerd. ,,De kloof tussen de zeer rijken en armen in Nigeria is heel groot. De bendes gaan er onterecht vanuit dat ook missionarissen over veel geld beschikken.”

BQ schrijft dat de Nigeriaanse georganiseerde misdaad geldt als de meest krachtige en gevreesde van het Afrikaanse continent. Ze zou in meerdere landen actief zijn.

Het ministerie van buitenlandse zaken zoekt uit of Pallù een Nederlands paspoort heeft. Anders is zijn ontvoering een zaak van de Italiaanse overheid.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen