AZ met tien man onderuit in Nijmegen

© ANP Pro Shots

ANP

NIJMEGEN NEC heeft de eerste competitiewedstrijd onder leiding van interim-coach Ron de Groot gewonnen. De Nijmeegse ploeg versloeg zondag op eigen veld AZ met 2-1. Voor de thuisclub kwamen Julian von Haacke (1-0) en Taiwo Awoniyi (2-1) tot scoren. Namens AZ, dat vorige week in de bekerfinale tegen Vitesse eveneens verloor, trof Alireza Jahanbakhsh doel.

Voor NEC was het de eerste zege na zeven nederlagen op rij. De Nijmeegse ploeg staat nog wel onder de degradatiestreep, op de zeventiende plek met evenveel punten als nummer zestien Sparta. De vooralsnog veilige nummer vijftien Roda JC heeft twee punten meer.

NEC speelt volgend weekeinde in de laatste competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen in Friesland. Alleen als Roda JC zondag verliest bij Vitesse, kan de Nijmeegse ploeg normaal gesproken nog ontsnappen aan deelname aan de play-offs om promotie/degradatie.

Na een aarzelende beginfase kwam NEC vanaf de vijftiende minuut beter in de wedstrijd. Vooral dankzij offensieve impulsen van Lorenzo Burnet en Jay-Roy Grot werd AZ op eigen helft teruggedrongen. Na een half uur kwam de felle thuisclub op voorsprong. Uit een aanval die hij zelf opzette, kwam Von Haacke na een fraaie combinatie met Ali Messaoud koelbloedig tot scoren (1-0). Vlak voor de rust bracht Alireza Jahanbakhsh op aangeven van Joris van Overeem de gelijkmaker op zijn naam (1-1).

AZ moest na een uur verder met tien man. Ridgeciano Haps ging aan de zijlijn iets te hard door op Messaoud, die met het nodige misbaar naar de grond ging. Arbiter Jochem Kamphuis stuurde de vleugelverdediger naar de kleedkamer. Taiwo, door De Groot in de slotfase ingebracht, besliste het duel in de 88e minuut met een rake kopbal: 2-1.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.