Oranjepark: groen, stil en erg koninklijk

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 64. Zou Hare Majesteit al weten wat ze aan moet, als ze woensdag afreist naar Franeker en Makkum? Voor wie wil ontsnappen aan de gekte van de vrijmarkt maar toch wel affiniteit heeft met het koningshuis, deze week een bijzonder buitenommetje in Alkmaar; door de goed verborgen villawijk die Oranjepark heet.

We zetten de auto neer bij de gevangenis Schutterswei, achter stadspark De Hout, langs de Westerweg. Daar is een

riant parkeerterrein. (Zou die oranje Kadett met draaiende motor een vluchtauto zijn?) We lopen linksaf de Westerweg langs en passeren de Israëlische begraafplaats, die sinds 1747 in gebruik is en 350 graven telt. Helaas zit de poort op dat moment stevig op slot. Na een meter of vijftig openbaart het Koninklijke villapark zich. Al zo’n vijftig jaar bescheiden weggestopt in het groen. De enige wijk in Alkmaar waarin de straten zijn vernoemd naar nog levende personen. De straatnaam-etiquette schrijft voor dat je minstens tien jaar dood moet zijn voordat een gemeente een straat naar je mag vernoemen. Behalve als je van koninklijke huize komt.

En daarom kunnen we met een opgeruimd gevoel de Beatrixlaan inlopen: ze lééft nog! Langs een brede asfaltstrook pronken smetteloos geschilderde bakstenen, keurig gladde gazonnetjes en lange vlaggenmasten met roodwitblauwe baniers. We slaan rechtsaf de Oranjelaan in. Riante tuinen, diverse architectonische stijlen. Een opvallend schervenmozaïek bedekt een schoorsteen. In een van de plantsoenen liggen versbezorgde pakketten koninklijk getrommelde keien. De bewoners van het Oranjepark kunnen het zich permitteren om langs de weg een potje basketbal te spelen, de (oranje) korf staat er uitnodigend bij. Een grote container met bouwafval detoneert als een vetvlek op een schilderij: je waant je even in een Flodder-film.

Voorbij de tweede cabriolet gaan we linksaf en volgen de Oranjelaan verder langs nog meer adembenemende vrijstaande varianten op koninklijk wonen. Grote ramen, rietgedekte daken en gazonnen die wachten op een barbecue. We draaien linksaf de Prinsessenlaan in, met opvallende ronde lichtkoepels in de daken, houden links aan en betreden de Koninginnelaan. We schrijden langs een prachtige boom met schommel. Oranje koord natuurlijk. We nemen via de Marijkelaan de Margrietlaan en ontwaren daar een siersmeedijzeren koninklijke vlaggenstokhouder.

We steken de Beatrixlaan over. Het Nieuwe Houtpad leidt naar de dierentuin in het stadspark. We lopen langs de betonnen afscheiding die de verhoogde begraafplaats Sint Barbara markeert. Sla bij de beestenboel rechtsaf. Daar ligt het kerkje Sint Barbara. Probeer, als het hek open is, een kijkje te nemen in de hoek met de kindergraven (links), waar het verdriet continu boven hangt, in dikke wolken. Daar blijft niemand nuchter onder. Vanaf Sint Barbara is het een kort stukje naar de Heilige voetbalgrond van AZ. Veranderd in een bouwput, waar appartementencomplex Oranjehof verrijst. Ideale plek om het volkslied aan te heffen.

Gerard van Engelen De wandeling door het Oranjepark duurt ongeveer een half uurtje. Honden mogen aangelijnd mee.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.