Flink wandelen blijkt goed voor diabetici

Janneke van Beusekom
nijmegen

Fink wandelen lijkt goed te zijn voor mensen met diabetes type 2, de vorm van suikerziekte die wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en overgewicht. Dat blijkt volgens inspanningsfysioloog Maria Hopman uit bloedtesten van een groep lopers die meegedaan heeft aan een training voor de Vierdaagse van Nijmegen.

Hopman zei gisteren dat de insulinegevoeligheid van de groep wandelaars met 38 procent is verbeterd, wat volgens haar een 'enorm grote verbetering' is. Ook is de kans dat de patiënten binnen dertig jaar aan de gevolgen van hun ziekte overlijden sterk afgenomen. Bij mannen met 20 procent en bij vrouwen met 15.

De onderzoeksgroep van het Universitair Medisch Centrum St Radboud volgt honderd Vierdaagselopers met diabetes type 2. Van hen hebben er dertig vooraf drie maanden een trainingsprogramma gevolgd. Volgens de arts zijn de eerste bloeduitslagen van de speciaal getrainde groep wetenschappelijk verantwoord, omdat het om uiterst nauwkeurige metingen gaat.

De wandelaars worden elke dag en ook nog op geregelde tijden na de Vierdaagse onderzocht. Hopman hoopt dat blijkt dat 'zoiets simpels als flink wandelen' al voldoende is om hun insulinegevoeligheid flink omlaag te brengen, waardoor minder medicijnen nodig zijn. Het onderzoek moet ook uitwijzen of een forse lichamelijke inspanning risico's voor diabetici met zich meebrengt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.