Muggen poepen Taj Mahal onder

ANP
NEW DELHI

De Taj Mahal, het bekendste monument in India, heeft te lijden van een insectenplaag.

Een muggensoort poept voortdurend het schitterend witte marmer onder. De westzijde van het mausoleum is bezaaid met groene vlekken. ,,Dat zijn de uitwerpselen en larven van beestjes die worden aangetrokken door het heldere wit van de Taj Mahal'', vertelde Bhuvan Vikram, woordvoerder van het Indiaas archeologisch instituut.

De boosdoener, geïdentificeerd als Goeldichironomus, plant zich momenteel ongebreideld voort in de nabijgelegen Yamuna-rivier. De bedding is bijna drooggevallen en biedt een ideaal leefgebied voor deze soort uit de familie van dansmuggen. ,,We poetsen de smerige plekken continu weg met water, maar de insecten komen steeds weer terug'', verzuchtte Vikram.

De autoriteiten gaan ervan uit dat het ergste leed geleden is wanneer de regentijd intreedt, over een maand. Het is onwaarschijnlijk dat de bevuiling de stenen van het monument van de liefde op den duur echt aantast. De Taj Mahal, cultureel erfgoed, is in de zeventiende eeuw gebouwd en trekt jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.