Tolprivilege Floris V te zien in Schatkamer Stadsarchief Amsterdam

Het tolprivilege van Floris V

Rien Floris
Amsterdam

Doorgaans ligt het document achter slot en grendel. In het duister bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid. Het tolprivilege van graaf Floris V uit 1275 is tenslotte het oudste geschreven document waarin de stad Amsterdam wordt genoemd. Komend weekeinde wordt het kostbare document even aan het volk getoond in de schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam. Te midden van een presentatie van archeologische vondsten uit de dertiende eeuw. Dan zijn het document van de graaf én de vondsten van de bewoners die het privilege genoten na ruim zevenhonderd jaar even samengebracht.

Het stadsarchief viert de verjaardag van Amsterdam met de presentatie van het tolprivilege en de bodemvondsten dat het 738 jaar geleden is dat de hoofdstad werd genoemd. ,,Maar de stad is ouder. Dit is een historische datum die op het document staat, maar de eerste archeologische vondsten stammen uit begin 1200.’’

Taart

Op 26 en 27 oktober viert het Stadsarchief Amsterdam de verjaardag van Amsterdam. Het tolprivilege wordt onthuld op zaterdag 26 oktober om 12.30 uur door actrice en oud-gemeenteraadslid Nelly Frijda. De toegang is gratis. De eerste 738 bezoekers krijgen een stuk taart. Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam. Geopend dinsdag t/m vrijdag van 10-17, zaterdag en zondag van 12-17. Te bereiken met tram 16, 24 en 25, halte Keizersgracht.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.