West-Friese beschoeiingsbedrijven bakkeleien over naam

Coen van de Luytgaarden
Alkmaar

West-Friesland Walbeschoeiingen of West-Friesland Beschoeiingen. Klein verschil maar groot probleem vanwege het risico op naamsverwarring.

Wie de eerste variant via internet opzoekt, komt bij het bedrijf van Th. Konijn uit De Weere terecht. Bij de tweede optie verschijnt André Groen uit Bovenkarspel voor de deur. Beide ondernemers troffen elkaar deze week in de rechtbank. Konijn sleepte zijn concurrent voor de rechter omdat hij vindt dat zowel de bedrijfsnaam, het logo en de gebruikte kleuren (groen en zwart) te veel gelijkenis tonen met zijn bedrijf, dat hij in 2001 overnam als Loonbedrijf West-Friesland en dat zich specialiseerde in beschoeiingen op de particuliere markt. Beide bedrijven adverteren via internet en Facebook en dat heeft al tot commerciële verwarring geleid, aldus Konijn. Zo kreeg hij naar eigen zeggen een sollicitant aan de lijn die reageerde op een door Groen geplaatste advertentie. „Ook op verjaardagen wordt erover gesproken”, aldus Konijn, die een bezorgde tante aan de lijn kreeg. „Ze had het over werk dat slecht becommentarieerd werd, dat werk had ik helemaal niet gedaan.” Volgens Konijn’s advocaat R. van Velzen is de kans op naamsverwarring ’zeer reëel’. „Iemand die overdag met een bootje voorbij vaart, gaat ’s avonds googelen op het bordje dat hij ziet en dan loop je een reële kans bij het verkeerde bedrijf terecht te komen. Er wordt bewust aangestuurd op vergelijkbare uitingen om mee te kunnen liften.”

Groen op zijn beurt beweert helemaal geen bordjes achter te laten na gedane arbeid en evenmin een logo te voeren. Volgens zijn advocaat M. Euverman is de handelsnaam West-Friesland Walbeschoeiingen van Konijn ’niet vastgelegd bij de Kamer van Koophandel’. „Ook presenteert hij zich via Facebook en op de Tuinfair in Midwoud als Loonbedrijf West-Friesland. Walbeschoeiing is een beschrijving van werkzaamheden en ondergeschikt aan het loonbedrijf. Bovendien zie ik andere klanten zich niet tot een ander bedrijf wenden zoals hier wordt beweerd.’’

Eerdere pogingen tot mediation zijn gestrand omdat Konijn te druk was met bollenrooien en niet van de machine kon komen, vertelde hij. „Op dat moment kun je gewoon niet weg”, zei Konijn. Maar Groen bestrijdt dat. „Kennelijk vond hij het niet belangrijk genoeg, je kunt ook bedrijfshulp inschakelen. Bovendien maak ik nu ook tijd vrij, ondanks dat ik zaterdag mijn moeder heb begraven. Ik was ook liever bij m’n gezin geweest.”

De rechter stelde beide partijen voor ’water bij de wijn te doen’ en dat Groen eventueel zijn naam verandert in Groenbeschoeiingen, maar Konijn noch Groen zien daar brood in. Uitspraak 20 april.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen