Mensenrechtenraad verwerpt beroep in zaak Enkhuizer drugssmokkelaar Ab H.

Mike Deutekom
Enkhuizen

Er komt definitief een zaak bij de Hoge Raad over de veroordeling van de Enkhuizer drugssmokkelaar Ab H. in de Epskamp-zaak. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft het beroep dat de Nederlandse Staat indiende verworpen.

Het hof heeft in februari geoordeeld dat de Nederlandse Staat H. zijn recht op een eerlijk proces heeft geschonden en blijft bij dat standpunt.

Ab H. had in 2010 Justitie laten weten bij zijn proces in hoger beroep te willen zijn, maar zat op het moment van behandeling door het gerechtshof in Amsterdam vast in Noorwegen.

Volgens het mensenrechtenhof had Justitie hem desondanks in de gelegenheid moeten stellen om bij zijn proces te zijn.

Nu kreeg H. een flink hogere straf opgelegd, zonder dat hij zijn kant van het verhaal bij het gerechtshof had kunnen vertellen. H. had van de rechtbank in Alkmaar 4,5 jaar cel opgelegd gekregen voor zijn betrokkenheid bij de dood van Paul Epskamp.

Het gerechtshof veroordeelde hem bij verstek tot acht jaar cel wegens gijzeling, marteling en de daarop volgende dood van de Schagenees.

Onschuldig

Ab H. houdt echter vol onschuldig te zijn aan de dood van Epskamp. Volgens de Enkhuizer was hij voor de drugsbaronnen ook een van de ’verdachten’ van de diefstal van een partij hasj met een waarde van circa vijf miljoen euro.

De drugs waren opgeslagen in Nibbixwoud en verdwenen op Tweede Kerstdag in 2004. Ab H., Paul Epskamp en de eigenaar van de loods waarin het spul lag opgeslagen, Jan M., werden in Rozendaal door de drugsbende ondervraagd.

H. en M. werden later vrijgelaten, Epskamp overleed, mogelijk door een hartstilstand als gevolg van de brute mishandelingen door de criminelen. Maar H. was daar naar eigen zeggen dus niet bij en had daar verder geen bemoeienis mee. Hij vraagt de Hoge Raad om herziening van zijn zaak.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen