‘Geef vergunning aan Roemenen en Bulgaren’

© HSPublicity

Roemenen en Bulgaren krijgen alleen in uitzonderingsgevallen een tewerkstellingsvergunning in Nederland. Dat is het plan van minister Henk Kamp van Sociale Zaken.

De drie grote werkgeversorganisaties – MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO-Nederland – doen als Raad van de Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO) een beroep op de minister om zijn aangekondigde beleid te wijzigen. Volgens de organisaties zijn de werknemers hard nodig om een goede personeelswerving in bepaalde sectoren mogelijk te houden. Vooral in de land- en tuinbouw verwachten de werkgevers grote problemen als het beleid van Kamp zou doorgaan.

Minister Kamp stelt dat er genoeg mensen in Nederland zijn om het werk te kunnen doen: mensen die nu iets anders doen, werklozen en Polen. Het aantrekken van Roemenen en Bulgaren zou daarom volgens de bewindsman onnodig zijn.

Maar de werkgeversorganisaties wijzen deze gedachtegang van de minister af. „Het theoretische aanbod van werknemers in eigen land blijkt feitelijk niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt”, aldus de voorzitters van de werkgeversorganisaties in een brief aan minister Kamp.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.