Plastic afvalemmers overvol

Coen van de Luytgaardenc.van.de.luytgaarden@hollandmediacombinatie.nl
Opmeer

De plastic afvalcontainer kan het aanbod niet aan. Consumenten gooien er zoveel in dat de emmer nu al overloopt.

Amper twee maanden na introductie in de gemeente Opmeer dreigt de nieuwe inzamelingsmethode aan het eigen succes ten onder te gaan. Burgers beklagen zich nu al bij de gemeente over te kort dumpcapaciteit. Om de overtollige afvalstroom enigszins te kanaliseren, adviseert de gemeente Opmeer burgers tijdelijk terug te schakelen op de oude methode. Wie met een volle plastic afvalcontainer kampt, wordt via de gemeentelijke website aangeraden de vertrouwde plastic zak uit de mottenballen te halen en die gevuld naast de container te plaatsen voordat de vuilniswagen langskomt.

Frequentie

Ondertussen gaat Opmeer met de Huisvuilcentrale (HVC) onderhandelen over de inzamelingsfrequentie. Zoals het nu gaat, wordt de plastic afvalconainer één keer in de vier weken geleegd. Maar Opmeer wil nu kijken of dat om de drie weken kan. Mocht HVC daarin meegaan dan heeft dat niet alleen grote logistieke (en financiële) gevolgen voor het gehele inzamelingssysteem. Het zou ook gevolgen kunnen hebben voor de overige West-Friese gemeenten waar de nieuwe container nog moet komen of pas onlangs is geïntroduceerd. Dat zijn Stede Broec, Drechterland, Hoorn, Koggenland en Medemblik.

Ook die gemeenten schakelen over op het nieuwe systeem. Dat betekent dat plastic afval, verpakkingen van zuivel & vruchtensap en blikwerk uitsluitend in de plastic afvalcontainer verdwijnt. De groene bak voor groente-fruit en tuinafval (gft) blijft bestaan. Net als de grijze emmer. Die laatste wordt vervangen en krijgt een chip om elk exemplaar aan het juiste adres te koppelen.

Dubbelvouwen

Milieuwethouder Hendrik Stoker onderkent de aanloopproblemen. ,,Die moeten we serieus nemen. De burger moet er nog aan wennen. Je moet lege melkpakken niet zomaar in de container gooien. Die moet je eerst dubbelvouwen. Anders ben je alleen lucht aan het vervoeren. Dat moet je allemaal leren. De consument moet leren comprimeren, dat betekent afval kleiner maken. Dan past het er wel in. Verder zijn we heel blij met dit succes.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen