De belofte en 't verdwenen persbericht van de SP Waterland

Jacob Kes. Foto SP

Johan Moes
Marken

Het heeft alle schijn van een staaltje onvervalst kiezersbedrog door de SP in Waterland. In de verkiezingscampagne roepen dat je iets niet wilt en vervolgens stap je in een coalitie die wil uitvoeren wat jij niet wilt. En daarna probeer je te verdoezelen dat je ooit hebt geroepen dat je het niet wilde. De schijn bedriegt, zegt de SP.

Even de feiten op een rij. Het gaat om de Bennewerf op Marken, de aanleg van een nieuwe terp met 35 woningen in een weiland in het zuidwesten van het voormalige eiland. Op 10 februari, vlak voor een verkiezingsdebat op Marken met alle partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, verspreidt de SP een persbericht. ,,SP Waterland gaat zich niet inzetten voor het realiseren van de Bennewerf en zal een coalitie die dat wel doet, op dat vlak niet steunen’’, staat er in. Het bericht verschijnt op de website van de SP.

Verdeling

Ruim twee maanden later is de nieuwe coalitie een feit. Het CDA gaat samenwerken met GroenLinks, D66 én de SP. Die laatste partij heeft water bij de wijn gedaan en zet haar handtekening onder een akkoord dat de bouw van de Bennewerf mogelijk maakt, zij het met een wat andere woningverdeling. Wethouderskandidaat voor de SP Jacob Kes verdedigt zich door te zeggen dat hij nooit zozeer tegen de locatie van de Bennewerf is geweest, maar veel meer tegen de verdeling tussen goedkope en dure woningen.

Verdwenen

Eind april. Een inwoner van Waterland, die nog even wil nalezen wat de SP ook alweer zei in het persbericht van 10 februari, vangt bot: het is van de SP-website verdwenen. Alle andere berichten van de partij staan er nog op, maar net dat ene bericht is nergens meer te vinden.

Dinsdagavond 29 april wordt Jacob Kes om een reactie gevraagd. Die blijft aanvankelijk uit. Wel staat het verdwenen persbericht anderhalve dag later opeens weer op de site van de partij, precies op de plek waar het daarvoor ook gestaan heeft.

Fouten

Kort daarna volgt alsnog een reactie van Kes: ,,De reden dat ik niet meteen gereageerd heb is omdat ik verrast was dat het bewuste artikel niet meer op onze site stond. Bij ons heb ik nagevraagd hoe dat kon. Omdat de persoon die bij ons de nieuwsberichten bijhoudt voor de website op dit moment in Spanje is (zonder internetbereik), heeft het even geduurd. Na de verkiezingen is er door de landelijke partij een (geplande) wijziging doorgevoerd in alle websites. Hierdoor zijn er fouten in geslopen. Dit is geen bewuste actie geweest. Dit kan ik niet bewijzen maar ik hoop dat je dat wilt aannemen.’’

Niet bekend

Het SP Webteam op het hoofdbureau van de partij zegt niets te weten van een wijziging op de lokale websites. ,,Bij mijn weten is dat niet gebeurd’’, zegt Thomas de Graaff. ,,En als iemand het zou moeten weten, dan ben ik het, want ik ben van het webteam. Van fouten die opgetreden zouden zijn, of verdwenen artikelen, is mij niets bekend.’’

Kes zucht diep: ,,Ik ben hier ziek van. Ik sta met mijn mond vol tanden en kan het niet verklaren. Ik ga uitzoeken wat hier aan de hand is.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.