’Zwarte lijst artsen incompleet en vol fouten’

'Zwarte lijst artsen vol fouten'

'Zwarte lijst artsen vol fouten'© ANP

Internetredactie
HILVERSUM

Het systeem om artsen en andere zorgverleners die in de fout zijn gegaan te registreren, functioneert slecht. Dat blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Altijd Wat Monitor van de NCRV.

De makers ontdekten onder meer dat tandartsen met een beroepsverbod in Groot-Brittannië zich gewoon in Nederland als tandarts konden laten registreren.

Bovendien bleek dat een deel van de tientallen artsen die in Nederland een beroepsverbod hebben, niet te vinden is in het zogenoemde BIG-register. Daarin moeten alle zorgverleners in Nederland worden geregistreerd, inclusief eventuele maatregelen die tegen hen van hogerhand zijn genomen.

Daarnaast is in het register ook soms niet terug te vinden dat artsen onlangs een berisping hebben gekregen.

Er blijken drie tandartsen op de lijst te staan die een beroepsverbod hebben in Groot-Brittannië. Het CIBG, de instantie die het register beheert, erkent dat de informatie niet klopt en laat weten met een onderzoek bezig te zijn. De IGZ komt volgens het programma pas in actie als patiënten of collega’s in de zorg aan de bel trekken.

Tweede Kamerfracties zijn boos over de fouten in het register. Regeringspartijen VVD en PvdA, alsook CDA, SP, PVV D66 en GroenLinks willen opheldering. Ze willen dat IGZ de BIG-registratie gaat controleren, op zijn minst met steekproeven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.