’Oudste muur’ nu toch plat

Rob Swart
Purmerend

De ’oudste muur’ van Purmerend wordt met de oorspronkelijke stenen herbouwd. Ondanks het voornemen en de belofte om de muur te sparen, is die kort voor de vakantie toch gesloopt.

Dat het echt het oudste stukje Purmerend was staat allerminst vast. Maar oud was de timmerfabriek op nummer 22 wel. In het vernieuwingsplan voor de Hoornsebuurt zou van de werkplaats een appartement gemaakt worden. Zo staat dat in gemeentelijke besluiten en zo was het de bedoeling van Wooncompagnie. De Vereniging Historisch Purmerend was blij met het behoud.

Volgens woordvoerster Marja van Daalen van Wooncompagnie bleek de muur in een te slechte staat te zijn. Bovendien moest de grond onder de oude werkplaats gesaneerd worden. ,,Het wordt teruggebouwd met de oude stenen. Het gevelbeeld blijft precies hetzelfde. Het voordeel voor de bewoners is dat de muur nu wel beter geïsoleerd kan worden.’’

Gevolgen heeft de plotselinge koerswijziging niet. Volgens Monique van Oosten van de gemeente stond de timmerfabriek niet op de monumentenlijst en is er derhalve met de sloop geen overtreding begaan.

Het vernieuwingsplan voor de Hoornsebuurt is vorig najaar vastgesteld en is niet omstreden. Er was slechts één inspraakreactie en die had betrekking op het parkeren. Het plan voorziet in de sloop van twaalf verouderde woningen, nieuwbouw van 27 appartementen, renovatie van één woning en de omzetting van het voormalig fabriekspand Hoornsebuurt 22 tot woning. Dat laatste loopt nu anders.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.