Tot de oksels in 't bloed

Jurriaan Geldermans
SPIJKERBOOR

Er gaat niets boven een Bourgondisch dorpsfeest ter gelegenheid van Quatorze Juillet. Varkens aan het spit, vaten wijn binnen handbereik en dan allemaal aan lange tafels met de blote voeten in het gras.

Quatorze Julliet in de Bourgogne is niet alleen een feest om te beleven maar ook om te zien. Boerinnen met strooien hoedjes, de wangen rood van de sjans. Wijnboeren met knokige knuisten, de tanden rood van hun eigen slobber. En worstenmakers met dikke armen, de oksels rood van het bloed voor de boudin noir. Plus verder uiteraard de plaatselijke fanfare, verkopers van suikerspinnen en varkens aan het spit.

Fijne feesten, maar je moet er zo'n roteind voor reizen...

Is dat zo? Nee. Want ook in Noord-Holland kun je terecht. Op het culinair festival Bourgondisch Buiten bijvoorbeeld, dat met enige regelmaat rond het Fort bij Spijkerboor wordt gehouden. En ook hier de plaatselijke fanfare en varkens aan het spit en kraampjes waar je van alles kunt proeven. Zo scharrel je een complete maaltijd bij elkaar. En het komt allemaal uit de buurt.

Om te beginnen met een heel mooi glas bubbels. Wordt dat gemaakt dan in de regio? Nee, maar Sandra Olij uit Oude Niedorp importeert haar champagnes wel zelf en heeft daar een neus voor van jewelste. Kwalitatief gesproken dan hè. Haar Grande Cuvée Spéciale past bij elk soort eten en is de hele dag lekker. Bij de taart bijvoorbeeld. Mits die taart één van de prijswinnaars is van Bourgondisch Buiten natuurlijk, waar naar goed Frans gebruik ook een taartenbakwedstrijd wordt gehouden. En laat Mark de Groot uit de Beemster die nou winnen?! Met een mooie chocoladetaart met slagroom van de Cono en bosbessenlikeur van Jos van der Lee uit Middenbeemster erin.

Voor het voorgerechtje kun je terecht bij de stand van visserman en kookboekenschrijver Bart van Olphen en zijn wederhelft Bernadien. Die verkopen alleen duurzaam gevangen vis. Zoals spiering uit de Waddenzee, gefrituurd en op smaak gebracht met een paar druppels citroen. Heel puur en lekker. Maar ook kostelijke garnalenkroketjes, persoonlijk gedraaid door Ans van den Burg van Wieringen, de enige visservouw met een eigen 'Kroketterie'.

Het tussengerecht wordt moeilijk: een lekker stuk pizza van bakker Hein – sigaar-in-de-mond – Raat uit Medemblik? Die bakt ze vers in zijn zelfgemaakt houtoven. Een quiche van traiteur Jan-Willem de Jong uit Opperdoes, met daarin vanzelfsprekend de piepertjes uit zijn eigen dorp? Of toch een salade van Stephan Stalenhoef, eigenaar van Stephan's Olie in Hoorn? Het wordt de laatste, met eveneens partjes Opperdoezer erin en verse tuinboontjes, flinters lente-ui en spekkies van het Beemsterlant Varken. Met mooie tegenstellingen tussen zoet en fris, zuur (mayo) en hartig.

Het hoofdgerecht laat zich raden: lamsvlees met aardappeltjes uit de keuken van WWOO. Dat is een betonnen buitenkeuken (gaaf!) met in het hart ervan een Big Green Egg: zo'n grote, groene, eivormige bbq, in dit geval bediend door Rémon Blokhuis van De Kooksalon in Lambertschaag. En wat heeft dat lam een mooie rooksmaak?! Maar het komt dan ook van Jan Splinter met zijn slagerij Waterland's Weelde in Oosthuizen, die het vlees ter plekke snijdt en serveert. Helemaal wwoo.

Het dessert wordt een bolletje ijs van Rosita Douwes uit Midwoud. Hobby-ijs is het en je proeft er niet alleen vanille in maar ook likeur en amandelen, terwijl die helemaal niet gebruikt zijn.

En dan nog chocolade toe. Van Anne-Marie Meijer uit Hoorn, die geweldige combinaties bedenkt. Van cacao met crispy bacon van slager Zandbergen bijvoorbeeld. Of met rauwmelkse Grana Padano-kaas?!

Om af te sluiten in de stijl van de Rolling Stones. Die kregen van de Brugse chocolade-goeroe Dominique Persoone ooit een 'shooter' van cacaopoeder met gember. Je ziet het voor je: Keith Richards die een lijntje chocolade snuift, als ware het cocaïne. Zijn neusschot zal wel wat gewend zijn, maar voor gewone stervelingen is Meijers shooter een feest. Een Beemster feest welteverstaan.

Bourgondisch Buiten, Fort bij Spijkerboor in Westbeemster, www.bourgondischbuiten.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.