Premium

’Observeer je paard heel goed, ruiters!’

’Observeer je paard heel  goed, ruiters!’
Ellen de Boer, gedragsdeskundige voor paarden, geeft aanwijzingen aan Nada met haar pony Sun.
© Foto United Photos/Remco van der Kruis
Santpoort-Noord

Wat voor de Santpoortse Ellen de Boer ooit begon met vele zaterdagen als paardenmeisje doorbrengen op een gezellige manege in Zwanenburg, groeide uit tot een serieuze belangstelling in de aard van het paard. Sinds zes jaar mag ze zich gediplomeerd gedragstherapeut voor paarden noemen en sinds een jaar is ze aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Zaterdag 10 juni staat een lezing in De Stalpoort op de agenda voor iedereen die graag met zijn viervoeter

buitenritten wil maken en nog wel wat tips kan gebruiken. Eigenlijk wilde ze nooit een eigen paard want het leek haar zo veel werk. Toch liep het anders toen ze Soeda ging verzorgen en de Haflinger te koop kwam te staan. „Ik wilde haar niet uit het oog verliezen en ben toen toch gezwicht.” Ze lacht: „En ja, een eigen paard is heel veel werk.” Toch zou ze niet meer zonder haar trouwe en tikkie eigenwijze Haflinger kunnen die ondertussen 23 jaar oud is. Soeda is zelfs de reden dat ze zich verdiepte in de wereld van het paard.

„Soeda was altijd erg stressgevoelig en kon ergens lang in blijven hangen”, blikt Ellen terug. „Was er iets anders aan de route die we buiten liepen dan schrok ze daarvan en had ze daar uren later nog last van.” Ellen startte met het volgen van de module ’Hoe leert mijn paard?’ bij Tinley Academie om daar vervolgens zo enthousiast van te raken dat ze doorging met de driejarige opleiding tot gedragstherapeut voor paarden. De opgedane kennis kon ze in de praktijk goed gebruiken. „Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat structuur Soeda goed doet. Dezelfde oefeningen in dezelfde volgorde zorgt voor concentratie. Door naast je paard te lopen en oefeningen aan de hand te doen, geef je je paard vertrouwen dat het goed gaat. Dat je het samen doet.” Vroeg ze zich eerst nog af waarom het niet lukte met Soeda buiten te rijden, nu accepteert ze dat Soeda van karakter een paard met meer angst en stress is. „Ik ben erachter gekomen dat de band met je paard belangrijker is dan het rijden. In eerste instantie had ik niet meteen een klik met Soeda. Nu kan ik lezen en schrijven met haar, maar daar hebben we wel aan moeten werken.”

Belonen

Wat ze aan paardeneigenaren mee wil geven? ,,Observeer je paard heel goed. Probeer na te gaan wat het normale gedrag is. In welke situatie is je paard tevreden? Dan weet je ook wanneer het gedrag afwijkt. Dan herken je ook pijn, stress en ongemak. Wat goed is om te realiseren is dat een band opbouwen met je paard tijd kost. Train je paard stapje voor stapje. Waar een dier in de training heel gevoelig voor is, is belonen. Zeg iets liefs, kriebel in de manen of geef een brokje om te laten weten dat je paard het goed doet.”

Met name de stressgerelateerde kant is een facet waar Ellen zich de laatste jaren veel in heeft verdiept. Hoe gaat ze als gedragstherapeut te werk? ,,Een eigenaar vult eerst een vragenlijst in. Dat is een soort anamnese. Daarna observeer ik het paard en geef ik een diagnose”, zo legt ze uit. ,,Aan de hand van de diagnose maak ik een plan met adviezen om het paard bijvoorbeeld te hertrainen.’’ Ze noemt het voorbeeld van shetlander Sun. Sinds de politie vorig jaar december een IJmuidenaar in zijn been schoot die naar stal Rutte was gevlucht, is de pony bang voor knalgeluiden. ,,De eigenaresse wil graag de pony voor de sulky zetten en ze had al heel veel geoefend met de lange lijnen met hem, maar ze merkt dat hij schrikkerig is geworden. Voor Sun is het daarom fijn om een paar stapjes terug te doen in de training. Zo kan de pony fysiek en mentaal groeien.”

‘Gedragstherapeut’: het is een redelijk nieuw begrip. ,,We kennen het wel voor honden en katten”, vergelijkt Ellen. ,,Maar veel paardeneigenaren kunnen voor adviezen terecht bij hun rij-instructeur. Gedragstherapie kan daarop een mooie aanvulling zijn. Zeker als het om problemen gaat die niet zozeer rijtechnisch zijn zoals agressie op de wei, stress op stal of angst voor de dierenarts.” Het werk geeft Ellen energie: ,,Als ik het leven van een paard een beetje beter kan maken, dan word ik daar blij van.”

Ellen geeft zaterdag 10 juni (13.00-16.00 uur) de lezing ‘buitenrijden met je paard’ in De Stalpoort. Adres: Dinkgrevelaan 32, Santpoort-Noord. Kosten bedragen 25 euro inclusief koffie/thee. Aanmelden kan via: aardvanhetpaard@ gmail.com. Zie voor meer informatie: ww.aardvanhetpaard.nl en buitenrijdenmetjepaard.nl

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.