Minister wil Slotervaart niet redden bij faillissement

Laura Heerlien
Den Haag

Minister Schippers is niet van plan het Slotervaartziekenhuis te redden, mocht dat failliet gaan. Dat schrijft zij in antwoord op schriftelijke vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Leijten is verbijsterd en wil meer duidelijkheid krijgen tijdens een door haar aangezwengeld debat over het ziekenhuis dat donderdag in de Tweede Kamer wordt gehouden.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat het ziekenhuis in 2012 ruim twee miljoen euro verlies leed en risico’s loopt in zijn voortbestaan. Maar, schrijft minister Schippers in haar reactie: ‘Omdat het Slotervaartziekenhuis niet onmisbaar is om cruciale zorg te borgen, is er voor mij geen rol bij een eventueel faillissement.’

Leijten: ,,Ja, als een minister zoiets zegt, dan is dat nogal wat. Je kan toch niet zomaar een ziekenhuis laten omvallen? Weet je wel hoeveel mensen daar werken?”

Wat was er ook alweer aan de hand met het Slotervaart?

,,Het begon allemaal toen, nu zo’n jaar of acht geleden, het ziekenhuis werd overgenomen - en gered - door investeerders: wijlen Jan Schram en zijn zakenpartner Aysel Erbudak. Daarmee werd het een private onderneming, iets waar wij als SP fel tegen zijn. Je kunt een ziekenhuis niet in handen van de markt leggen. En al helemaal niet als er, zoals in dit geval, sprake is van ruzie tussen de investeerders. Over wie daar nou de baas is en of dat terecht is gegaan.”

Wie is er eigenlijk de baas in het Slotervaartziekenhuis?

,,Dat weet niemand. De eigendomsverhouding is volstrekt onduidelijk. De inspectie heeft onderzoek gedaan, maar die komt er ook niet uit. Bovendien is onduidelijk wat er inmiddels met eventuele winst gebeurt. Acht jaar geleden is afgesproken dat er tot 2012 geen winst mocht terugvloeien naar de aandeelhouders. Hoe dat sindsdien gaat weten we niet. Zeer onwenselijk vinden wij dat. Dus ook daarover wil ik duidelijkheid.”

Jullie zijn bang dat het ziekenhuis ten onder gaat aan de interne strijd?

,,Ja, dat zijn we zeker. Stel dat een van de investeerders al het spierballengedrag zat is en zich terugtrekt? Dan is het wel klaar met het Slotervaart.”

Wat is volgens SP de oplossing?

,,Wij vinden dat het Slotervaartziekenhuis wel degelijk toegevoegde waarde heeft. Natuurlijk zijn er meer ziekenhuizen in Amsterdam, maar die hebben samen dan ook een bereik van 800.000 mensen. Wij willen dat de ziekenhuizen in Amsterdam beter gaan samenwerken en vinden dat de minister daarin het voortouw in moet nemen.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.