Buma vindt uitspraak Rutte schadelijk

Buma vindt uitspraak Rutte schadelijk © ANP

Renée van der Nat
Den Haag

De uitspraken van premier en VVD-leider Mark Rutte over Griekenland zijn schadelijk voor Nederland. CDA-leider Sybrand Buma zei dat woensdag in het RTL-programma Wat kiest Nederland.

Rutte zei dinsdagavond tijdens een lijsttrekkersdebat dat Griekenland wat hem betreft geen aanspraak meer kan maken op nog eens een financieel hulppakket. „Genoeg is genoeg”, zei Rutte.

Buma spreekt van „een verkeerde uitspraak”. Volgens hem kan ons land eisen stellen aan andere landen. „Maar om nu al te zeggen: ik haak af. Dan heb je niets meer in te brengen en bepalen anderen het spel en dat is schadelijk voor Nederland.”

Het gaat om het redden van de euro, zei Buma, en dan moet je volgens hem als premier niet dit soort signalen afgeven omdat daarmee het vertrouwen in de munt en de eurozone wordt aangetast. „Juist door te zeggen: ik geef geen geld meer, is de kans dat het in de eurozone fout gaat groter.” Volgens de CDA’er heeft Rutte zich meer laten leiden door de komende verkiezingen in Nederland dan door de verantwoordelijkheid in Europa die hij als premier heeft in deze kwestie. „Blijkbaar heeft Rutte dat niet begrepen.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.