Mijn WK kan al niet meer stuk

Willem Spierdijk

Mijn WK kan al niet meer stuk. Die 1-5 tegen Spanje heeft al zoveel goed gemaakt. Heel Nederland was pessimistisch en opportunistisch als we zijn worden we nu kampioen. Dat is voetbal, het blijft onvoorspelbaar.

Alle clichés mogen uit de kast: ‘de bal is rond’, ‘als die bal erin gaat, krijg je een andere wedstrijd’, ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Maar ook onvoorspelbaar doordat een scheidsrechter zonder directe aanleiding de bal op de stip kan leggen. Oftewel, hoeveel verstand kenners van voetbal ook prediken te hebben, het lijkt onzinnig.

Op basis van de statistieken, nog iets wat geen enkele garantie voor de toekomst biedt, is de kans dat we van Australië winnen overigens heel klein. Nooit eerder won Oranje van de Socceroos. De grootste overwinning van Australië was een met 31-0 gewonnen wedstrijd tegen Amerikaans Samoa, terwijl Nederland niet verder kwam dan 11-0 tegen San Marino.

Australië werkte bij het gelijkspel en winst tegen Nederland onder de hoede van Nederlandse trainers Guus Hiddink en Pim Verbeek. Voor zover ik weet heeft Van Gaal geen Australische roots.

In aanloop naar het WK spraken collega van Bureau Sport  Erik Dijkstra en ik middenvelder Tommy Oar die een basisplaats heeft bij Australië en in clubverband voor FC Utrecht uitkomt. We vroegen hem, mede omdat Australië toch meer als rugbyland bekend staat of de meesten van zijn teamgenoten op de hoogte waren van het feit dat je de bal niet met de handen mag aanraken en dat als de bal hoog over tussen de palen komt, je geen extra punten krijgt.

Tommy zei dat het merendeel van de spelers daarvan op de hoogte is en voorspelt een 3-0 winst op Nederland.

Ik denk van niet, maar je weet nooit, ‘de bal is rond’. Mijn WK kan al niet meer stuk. Ik heb al een mooi feestje gevierd. En ik heb wel vaker hele goede feestjes gehad, waar ik uiteindelijk toch een kater aan over hield.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen